Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć najsiromašnijima

Rastu nacionalne naknade za starije osobe: HZMO objavio koliko će sad iznositi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalna naknada za starije osobe, uvedena kao pomoć najsiromašnijim dijelovima društva, na snazi je od prošle godine. Po zakonu, svakog prvog siječnja ona se usklađuje sa stopom promjene indeksa potrošačkih cijena. Sad će biti uvećana za 2,6 %.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje donijelo je Odluku o usklađivanju svote nacionalne naknade za starije osobe od 1. siječnja 2022. Pa će tako, umjesto 800, iznositi 820,80 kn.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobra vijest Lijepa vijest za tisuće starijih građana: Mnogima će danas na račune sjesti 120 eura Umirovljenici od 17. kolovoza Obavijest HZMO-a: Počinje isplata naknade za više od 6800 ljudi

"Člankom 9. Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe propisano je da se svota nacionalne naknade za starije osobe usklađuje od 1. siječnja svake kalendarske godine prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine u odnosu na godinu koja joj prethodi, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ako je stopa veća od nule", pojašnjavaju iz HZMO-a. 

Nacionalna naknada za starije osobe povećana prema novoj svoti isplatit će se u veljači za siječanj 2022.

Ovo je provo usklađivanje, s obzirom na to da je zakon na snagu stupio 1. siječnja 2021. 

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području Republike Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Također, podnositelj zahtjeva ne smije biti korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, njegov prihod i/ili prihod članova njegova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne smije prelaziti utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe.

Uvjet je i da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi, da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

"Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na zahtjev korisnika obustavi isplata mirovine odnosno da se utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu", podsjećaju u HZMO-u.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene