Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Nacionalna naknada za starije osobe: Iznos i isplata

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Početkom 2021. uvedena je nacionalna naknada u iznosu od 800 kuna za starije od 65 bez prihoda za život.

"Očekujemo da će u prvoj godini biti nešto manje od 20.000 onih koji će koristiti pravo na tu naknadu. Okvirni trošak državnog proračuna je 132 milijuna kuna. To smo osigurali za 2021. godinu", najavljivao je ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović.

Nacionalna naknada: Iznos i isplata

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Kako do novca za vrijeme nezaposlenosti: Tko na njega ima pravo, gdje se prijaviti, koji papiri su potrebni... Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Može se dobiti i do 10.000 kuna: Kako do jednokratne novčane pomoći od države

Prva ideja je bila da naknada iznosi 40 posto prosječne neto plaće, no zasad se ustabilila na 800 kuna. Usklađivanje naknade veže se uz stopu porasta indeksa potrošačkih cijena prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Usklađuje se jedanput godišnje, počevši od 1. siječnja 2022.

Zahtjev za naknadu zaključno sa 7. rujnom predalo je 10.116 ljudi, najviše u Zagrebu, Osijeku, Splitu te Vukovaru. No nije svima odobrena naknada. U kolovozu je isplaćena za 5284 osobe. Nekima je zbog neispunjavanja kriterija odbijena, neki zahtjevi su u obradi. 

Tko ima pravo na nacionalnu naknadu? 

Potrebno je imati:

  • 65 godina
  • hrvatsko državljanstvo
  • prebivalište u Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 20 godina

Podnositelj ne smije biti korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju. Prihod podnositelja ili prihod članova njegova kućanstva u prethodnoj godini po članu ne smije biti viši od iznosa same naknade (800 kuna).

Predlagatelj ne smije biti korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi. Do naknade neće moći doći ni onaj tko je već sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Je li moguće dobivati naknadu putem opunomoćenika?

Korisnik prava na nacionalnu naknadu za starije osobe može ovlastiti opunomoćenika da u njegovo ime prima nacionalnu naknadu za starije osobe. Punomoć mora dostaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a vrijedi jednu godinu.

 

Mogu li tražiti naknadu ako već imam mirovinu, ali je ona manja od 800 kuna?

Da. Ako prihod članova kućanstva ne prelazi 800 kuna po osobi. Ali potrebno je prvo obustaviti mirovinu. U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje treba podnijeti zahtjev za obustavu isplate mirovine. Nakon što se mirovina obustavi, odredit će se isplata nacionalne naknade od 800 kuna.

Mogu li tražiti naknadu ako imam poljoprivredno zemljište koje ne ostvaruje prihod?

U HZMO-u objašnjavaju kako je to moguće.

"Za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu nije propisan imovinski nego samo dohodovni cenzus", navode.

Gdje i kako tražiti naknadu?

Prvi korak je, naravno, zahtjev koji se podnosi u nadležnom uredu HZMO-a. Formular zahtjeva može se naći stranicama zavoda ili u prodavaonicama Narodnih novina. Zahtjev se može predati i putem sustava e-Građani.

U zahtjevu podnositelj osim svojih, mora ostaviti podatke o članovima kućanstva, ali i odgovoriti, npr., na pitanje je li korisnik mirovine neke druge države, je li upisan u obrtni registar, je li upravitelj zadruge... Ako zahtjev podnosi skrbnik, ostavljaju se i njegovi podaci, a obavezno je priložiti odluku o imenovanju skrbnika.

Potrebna je i potvrda o IBAN broju računa. Ta potvrda diže se u banci.

Video: Uvođenje nacionalne naknade za starije građane

 

Što ako imam zaštićena primanja?

"Ako uz tekući račun korisnik ima račun zaštićenih primanja, u poslovnici FINA-e treba prijaviti nacionalna naknadu i uplatitelja (HZMO), kako bi se nacionalna naknada za starije osobe isplaćivala na račun zaštićenih primanja", objašnjavaju u HZMO-u.
 

Što ako me odbiju?

O pravu na naknadu odlučuje područna ustrojstvena jedinica Zavoda prema prebivalištu podnositelja zahtjeva. Protiv rješenja o pravu na nacionalnu naknadu za starije osobe može se podnijeti žalba, a o žalbi protiv prvostupanjskog rješenja odlučuje središnja ustrojstvena jedinica Zavoda. Protiv drugostupanjskog rješenja može se pokrenuti upravni spor. 

Mogu li djeca naslijediti naknadu?

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja urednog zahtjeva, ako su ispunjeni uvjeti propisani za stjecanje prava. Nacionalna naknada osobno je pravo i ne može se prenositi, niti naslijediti, a nije ju moguće ni ovršiti.

Ako ne znate koja su vaša prava, kako ih ostvariti, ako mislite da ste u pokušaju da ih ostvarite ostali oštećeni, obratite se nama. Javite nam što vas muči, a mi ćemo umjesto vas pitati institucije, češljati zakone, inzistirati na odgovorima i pokušati doći do rješenja. I pomoći vam. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoj problem pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene