Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocijenili to odugovlačenjem

KoHOM nezadovoljan povlačenjem izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposlenici Domova zdravlja, članovi udruge KoHOM-Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (udruga obiteljskih liječnika) u srijedu su izrazili nezadovoljstvo odlukom o povlačenju izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer smatraju da se time odugovlači rješavanje problema liječnika obiteljske medicine koji rade u domovima zdravlja te odgađa mogućnost odlaska u koncesiju svim zainteresiranim liječnicima primarne zdravstvene zaštite (PZZ).

„Nadamo se da će se svakom zaposleniku Domova zdravlja novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, za koji vjerujemo da nećemo dugo čekati, pružiti mogućnost odabira rada u koncesiji ili ostanka u Domu zdravlja. U protivnom, može se očekivati veliki egzodus liječnika specijalista obiteljske medicine koji su bombardirani ponudama za posao u inozemstvu i to ne samo u skandinavskim zemljama već i u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji za koje je dovoljno samo poznavanje jezika jer je naša specijalizacija obiteljske medicine usklađena s europskim zahtjevima“, stoji u priopćenju liječnika obiteljske medicine zaposlenih u Domovima zdravlja.

Pročitajte i ovo Boris Miletić nakon optužbi ravnatelja Runića Župan Miletić naložio hitnu reviziju rada Istarskih domova zdravlja Lucian Vukelić i Leonardo Bressan Oglasio se KoHOM Stigla reakciju na prijavu protiv riječkog liječnika: "To je grub i opasan pokušaj političkog pritiska"

Iz KoHOM-a ističu da su zaposlenici Domova zdravlja sada manje motivirani za obavljanje predviđenih 80 posto zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što je uvjetovano odlukom povlačenja izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"Preopterećeni smo svakodnevnim radom u ordinacijama, uz trostruko veći broj pacijenata od standarda i ogromne pritiske administrativnim poslovima, i od strane zdravstvene administracije i osiguranika. Suludo je očekivati da ćemo kao zaposlenici Domova zdravlja bez ikakve naknade (stimulacije na naše plaće, plaćene edukacije, osiguravanja zamjena za vrijeme naših godišnjih odmora i sl.), željeti obavljati sve one nametnute nam poslove od strane svih dionika u sustavu", navodi se u priopćenju.

Iz KoHOM-a navode da žele boljom organizacijom rada i stimulacijom poboljšati uvjete svog rada kako ne bi bili diskriminirani u odnosu na kolege koncesionare.

"Produljenje agonije za sve zaposlenike Domova zdravlja koji su imali želju otići u koncesiju kako bi im se pružila mogućnost odlučivanja i racionalne raspodjele dobivenih novčanih sredstava HZZO- a (ulaganja u opremu, edukaciju, uvođenje administrativnog radnika u PZZ , druge sestre, liječnika i sl.) dovesti će do još jačeg nezadovoljstva zaposlenika Domova zdravlja, a time i slabljenja motivacije konkurentnosti u odnosu na kolege koncesionare", kažu u KoHOM-u.

Objašnjavaju da su razlozi slabije motiviranosti zaposlenika Domova zdravlja i u činjenici da zaposlenici, koji su većinom specijalisti obiteljske medicine, nisu stimulirani za svoj rad.

"Imamo kompetencije za obavljanje najsloženijih medicinskih postupaka iz domene obiteljske medicine, ginekologije i pedijatrije jer smo prošli jednu od težih specijalizacija", ističu iz KoHOM-a. Navode da imaju i niže plaće (koeficijent rada 1,94) u odnosu na koeficijent bolničkog specijaliste (2.04) pa su već i u startu zakinuti.

Ističu i da ne postoji sistem nagrađivanja onih koji odlično rade, te podsjećaju da u većini slučajeva, a pogotovo tijekom ljetnih godišnjih odmora odrađuju dvostruki broj pacijenata jer mijenjaju i kolege iz suprotne smijene. Dodaju da za to do sada nisu bili dodatno plaćeni.

"Prema izjavama socijalnih partnera koji su sudjelovali u javnoj raspravi, a koji su jasno dali do znanja da ne žele proširivanje koncesije iako su pokazatelji uspješnosti i ishodi kvalitete koncesionara dokazano veći od onih u Domovima zdravlja, dovodi se u pitanje naš daljnji ostanak u sustavu primarne zdravstvene zaštite. Naša želja je da odlaskom u koncesiju, iz prihoda koje ostvarimo, ulažemo u dodatnu edukaciju i opremu u koju do sada nisu ulagale pojedine lokalne zajednice te na taj način pridonesemo uspješnosti zdravstvenog sustava primarne zdravstvene zaštite", kažu iz KoHOM-a.

Odluka Ministarstva zdravlja da se donese Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti umjesto donošenja izmjena i dopuna dosadašnjeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti razočarala je sve zaposlenike Domova zdravlja koji ovim putem još jednom upozoravaju na probleme koje je moguće riješiti u Hrvatskoj te tako spriječiti već ionako zabrinjavajući egzodus hrvatskih liječnika, zaključuje se u priopćenju KoHOM-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene