Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noćna mora u Novoj Gradiški

Osam godina žive u sjeni velike prijetnje: "Točno se čuje, osjeti kako pucketa zid"

Aktualno Galerija Klizište u Novoj Gradiški - 3 Klizište u Novoj Gradiški - 3 Foto: DNEVNIK.hr Klizište u Novoj Gradiški - 2 Klizište u Novoj Gradiški - 2 Foto: DNEVNIK.hr Klizište u Novoj Gradiški - 4 Klizište u Novoj Gradiški - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Klizište u Novoj Gradiški - 1 Galerija 1/4 >>
Bez stabala u svojim dvorištima ostali su stanari dviju ulica u Novoj Gradiški. Između Ulice sv. Vinka i Vinogradske ulice aktiviralo se klizište - jednima prijeti da će ih odnijeti, drugima da će ih zatrpati. Klizište je aktivno osam godina, a stanje se pogoršalo nakon nedavnih kiša. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Noćna mora spustila se u dvorišta u dijelu nove Gradiške. "Bojim se da mi ne zatrpa dnevnu i spavaću sobu, svake večeri otvaram žalife da vidim dokud zemlja klizi", rekla je Ankica Čaić, stanarka Vinogradske ulice. Zemlja je stigla na deset metara, zidovi kuća počeli su pucati.

"Točno se čuje, osjeti kako pucketa zid", priča Nevenka Curić, stanarka spomenute ulice.

Klizište se aktiviralo prije osam godina. Ima gotovo dva hektara i ugrožava 20-ak kuća. Nedavne kiše dodatno su ga pogoršale. "Bor je odnijelo 20 metara nizbrdo", kaže Terezija Janeček, stanarka Vinogradske. Ankica Čaić priznaje da ju je strah, a Nevenka Curić dodaje: "14 stabala ogromnog roda i 60 čokota vinove loze, to sad više nema ništa." 

Za sanaciju je potrebno 380.000 eura. Gradonačelnik traži model financiranja.

"Mi imamo sad pravovaljanu građevinsku dozvolu, imamo troškovnik, moramo naći dobar modalitet i s Hrvatskim vodama i eventualno s Ministarstvom graditeljstva", rekao je Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S visine od 30 metara VIDEO Tragedija nakon klizišta zemlje u kampu: Najmanje 16 poginulih, službe traže zarobljene

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna privremeno prekinuto spašavanje VIDEO Pogledajte trenutak stvaranja klizišta u Brazilu: Poginulo najmanje 117 osoba, više od 100 nestalih

Godine 2018. Ministarstvo graditeljstva odbilo je zahtjev za sanaciju. U Gradu kažu - problem je i što je klizište na privatnim parcelama.

"Poslali smo dopis Ministarstvu graditeljstva s obzirom na to da su sve parcele privatne i da vidimo, što se tiče javnog interesa da nam to odobre, na koji se način mi, Hrvatske vode i Grad Nova Gradiška možemo uključiti u to sufinanciranje", rekao je Grgić. 

"Mi kao građani voljni smo snositi dio troškova sanacije, ali nam treba pomoć i od lokalne samouprave i od drugih", rekao je Ivan Žeruk, stanar ulice svetog Vinka.

Gradnja je nekad davno ovdje bila zabranjena, no prostorni plan kasnije se mijenjao.

"Je li napravljena greška u proceduri, ne vrijedi se vraćati previše unatrag. Znači, imamo problem s kojim se treba suočiti, koji treba riješiti sada, ne doći ljudima i reći 'mi ćemo vas evakuirati ako bude potrebno'. To nije rješenje", rekao je Žeruk. 

Uskoro se očekuje sastanak između Hrvatskih voda i Grada Nove Gradiške. Stanari se nadaju da će rješenje biti brže od brda. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene