Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin kazao je danas da će policija u suradnji s tužiteljstvom, USKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca istražiti navodne nezakonitosti u raspolaganju novcem prikupljenim za obranu Hrvatske.


- Reagirali smo i na puno manje stvari od ove, kazao je Kirin.

Vezani članci Nacionalni park Brijuni - 1 Protiv bivšeg predsjednika istarskog HDZ-a pokrenuta istraga zbog trgovanja utjecajem: Tražio da se na Brijunima zaposli dvoje ljudi Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije Stečajnom sucu i još troje osumnjičenih određen jednomjesečni istražni zatvor, tereti ih se da su ukrali 30 milijuna kuna

Na upit novinara u kojoj je fazi policijska istraga u tom slučaju
ministar nije precizirao, no rekao je da u "policiji niti jedan
predmet ne stoji te da će, kao i u svim ostalim slučajevima, poduzeti sve da se to istraži".

Sumnje u nezakonitosti s raspolaganjem novcem za obranu Hrvatske o kojima su mediji godinama nagađali aktualizirane su izjavama Hrvoja Petrača, jednog od optuženika za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca. 

On je na ponovljenom suđenju nizom pitanja insinuirao da je Zagorec imovinu stekao na nezakonit način, a među ostalim spominjao je i tajne bankovne račune u inozemstvu, otvorene
radi prikupljanja novca za obranu Hrvatske.

Na upit je li policija već razgovarala s Petračem Kirin nije
odgovorio.

Državno odvjetništvo je najavilo da će policiji dati nalog da ispita
Petračeve tvrdnje.

Na upit je li riječ o štetnom slučaju za HDZ i Vladu jer su se
navodne nezakonitosti događale u vrijeme vladavine te stranke 1990-ih, Kirin je odgovorio potvrdno.

- To je vrlo štetno za HDZ jer se stranka povezuje s kriminalom
pojedinaca koji imaju svoje ime i prezime. Korupcija i kriminal nemaju politički predznak, kazao je. Naglasio je da se zbog toga i zbog javnosti taj slučaj mora raščistiti, ali ne, kako je rekao, na temelju indicija, već čvrstih dokaza.