Ilustracija (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Vlada je odgovarajući na pitanje zastupnice GLAS-a Anke Mrak Taritaš otkrila koliko su novca iz proračuna u protekle tri godine dobile Katolička Crkva i ostale vjerske zajednice u Hrvatskoj.


Od razdoblju od 2014. do 2016. Vlada je vjerskim zajednicama iz proračuna isplatila 1,12 milijarde kuna. Od toga je najveći iznos dobila Katolička Crkva kojoj je u tri godine isplaćeno 1,066 milijardi.

Vezani članci Svećenik, ilustracija (Foto: AFP) Ispovijest još jedne žrtve svećeničkog zlostavljanja: "Bila sam poslušna kao robot. Tog dana je nešto u meni umrlo" Slika nije dostupna Gong nakon propale revizije Vatikanskih ugovora: ''Javnost mora znati na što Crkva troši novac''

2014. isplaćeno joj 388,14 milijuna, 2015. godine 380,088 milijuna, a 2016. godine 297,851 milijuna kuna.

Nakon Katoličke slijedi Srpska pravoslavna Crkva kojoj je u istom periodu isplaćeno 27,6 milijuna kuna. Islamska zajednica dobila je 8,4, a Evangelistička 2,6 milijuna kuna.

Vlada je temeljem Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica iz proračuna izdvojila sredstva za 19 vjerskih zajednica za njihovo djelovanje na odgojnom, obrazovnom, socijalnom, zdravstvenom i kulturnom području.

Kad je riječ o ugovorima sa Svetom Stolicom, iz Vlade poručuju kako se sredstva odnose na „troškove za općedruštveno vrijedan rad Katoličke Crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju, troškove uzdržavanja klera i drugih crkvenih službenika, troškove izgradnje i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta koja nisu u popisu spomenika kulture te doprinos za karitativnu djelatnost Katoličke Crkve“.

Katoličkoj Crkvi isplaćuju se i sredstva prema Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama te ustanovama socijalne skrbi.
 

Ilustracija (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Ilustracija (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju