Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene, hrana...

Kakva je doista situacija u studentskim domovima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potaknuti jučerašnjim mailom studentice, koja nam je zgrožena opisivala nehumane uvjete u kojima živi, odlučili smo istražiti kako i po kojim cijenama žive studenti.

'Kad sam došla u dom, čekala sam na porti, a ispred mene je bila jedna djevojka. Prijavljivala je puknuće cijevi te da voda sadrži pijesak i žuta je, a tople vode uopće nema. Na to joj je on odgovorio 'Ja ću to zapisat', pa kad se popravi - popravi', pisala nam je jučer jedna studentica. Odlučili smo istražiti dijele li ostali studenti njeno mišljenje.

Pročitajte i ovo Studentski dom u Osijeku Novo poglavlje Pogledajte kako izgleda najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj: "Za 100 eura mjesečno imaju fitness-dvoranu, streaming-servise..." Studentski život - 2 Posljednje pripreme VIDEO Počinju nove studentske avanture: "Godina će osim zbog učenja biti izazovna i zbog poskupljenja"

'Takve studente ne treba doživljavati kao generalni stav svih studenata, koji žive u domu', kaže Zvonimir Barać. Zvonimir je student pete godine građevine. U domu živi četiri godine. Sobu plaća 300 kuna mjesečno. 'Za tih 300 kuna dobijem puno više, nego što bih dobio na nekom drugom mjestu za isti novac', kaže.

Život u domu, svjestan je i Zvonimir, možda nije idealan, ali cijene su pristupačne. Sobe, ovisi o kategoriji, stoje od 105 kuna s najnižom razinom standarda, 200 kuna sa zajedničkim kupaonicama za cijelo krilo zgrade, do 300 kuna gdje dvije sobe dijele jednu kupaonicu. Postoje i najluksuznije sobe, od 600 do 700 kuna, predviđene za profesore i strane studente na razmjeni.

Redovite studente ručak stoji 4 kune i 40 lipa. Imaju i popust na prijevoz. 'Meni se troškovi kreću od tisuću i pol do dvije tisuće kuna, s tim da sam u to uračunao sve ono što radim, trošim, kupujem, putujem, bilo što', kaže Zvonimir.

>> FOTO Studenti apeliraju: Molimo vas, pokažite uvjete u kojima živimo!

Prema istraživanju Eurostudenta 82% studenata financiraju roditelji, a 28 posto ih prima stipendiju. U pet mjeseci potroše gotovo 16 tisuća kuna. Uče više od 30 sati tjedno. Gotovo svi govore engleski jezik, a 56 posto je žena.

'Život u studentskom domu jedno je veliko iskustvo, koje će u meni ostati cijeli život', kaže Zvonimir. Možda nije idealan, ali dok god je sve uredno i čisto, za tu se cijenu Zvonimir ne buni.

Najvišu razinu trenutno ima Varaždin, koji ima nekoliko kategorizacija soba. Dobra razina je i u Osijeku, koji ima novi studentski dom te u Zadru. Nažalost, Dubrovnik uopće nema studentski dom. Inicijativa postoji, ali dok se ne sagradi, ministarstvo odobrava subvenciju od 147 kuna za privatni smještaj po studentu mjesečno.

U svim velikim gradovima ustvari je isti problem da nema dovoljno mjesta, pa su neki studenti u učeničkim domovima, a neki dobivaju subvenciju za privatni smještaj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene