Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mlade snage

Kako se Kinezi snalaze u Hrvatskoj: Sve ih je više i zadovoljni su, a motivi dolaska su različiti

Vlasnica kineskog restorana Xiaotong Chen Li (Foto: Dnevnik.hr)
Vlasnica kineskog restorana Xiaotong Chen Li (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Kineza je i u Hrvatskoj sve više, većinom se bave trgovino i ugostiteljstvom. No, mladi Kinezi dolaze učiti naše vještine u grupnim sportovima, i kažu, vratit će se u Hrvatsku i turistički i profesionalno.

Intenzivan kineski angažman u hrvatskom trgovinskom sektoru, počeo je prije oko 20 godina, a iz Kine stižu mlade snage.

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore

Ching Chang u Hrvatskoj je šest mjeseci. Skladištar Vedran Senjić kaže kako su Kinezi kao poslodavci odlični, ''osim nedjelje, jedino je to malo problem", ipak se požalio.

Obitelji Chen nije bio veliki problem u 30 godina u Hrvatskoj otvoriti četiri restorana. Xiaotong Chen Li, vlasnica je restorana i kaže: "Kuhari su iz Kine i oni donesu svaki put nešto novo". Ne žali se na ništa u Hrvatskoj.

Kineski mladi sportaši prošle godine došli su na obuku u Hrvatsku.

Sun Li Chi je košarkaš koji kaže kako mu je majka visoka 1,90 m, a otac 1,70. Yang Fu Ti želi biti u profesionalnom timu. Studenti kineskog sportskog fakulteta iz Pekinga uče hrvatske tehnike.

Wong Zjipeng, student Sport University, Peking kaže: "U Kini učimo žablji, slobodni i leđni stil. A u Hrvatskoj možemo naučiti i leptir".

Damir Knjaz, s Kineziološkog fakulteta kaže kako sportaši žele vidjeti zašto je Hrvatska tako dobra.

Ling Huin Hung, student zna neke hrvatske riječi. "Kako ste, dobro", riječi su koje zna.

Pokušavaju ih Hrvati navući i na psovke. Na pitanje zna li psovati na hrvatskom odgovara kroz smijeh: "O, da rekli su mi da je to osnovno".

Hui Dong Huang, bivši gimnastičar i prevoditelj otkriva kako mu je u Hrvatskoj dobro i kako ga ne brine ni gospodarstvo ni politika koju niti ne prati, jer ne stigne.

"Momentalno je ok, sada ovdje je super, dobro zaradimo. Ja radim svoj posao".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr .

Aktualno Samohrani otac i njegovo petero djece u požaru su ostali bez svega Valentina Buas (Foto: Dnevnik.hr) Valentina Buas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Obitelj Čirković Foto: Dnevnik.hr) Obitelj Čirković Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vladimir Čirković (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Samohrani otac i njegovo petero djece u požaru su ostali bez svega 1/3 >>
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene