Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisni savjeti

Kako pripremiti automobil za zimu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok svi dalje uživamo u kasnom ljetu i temperaturama koje su više nego ugodne za ovaj dio godine, davno smo naučili da se stvari vrlo brzo mogu promijeniti i da je u današnje vrijeme tranzicija između godišnjih doba najčešće neočekivana i nagla, a prijelazni period gotovo nepostojeći.

S dolaskom jeseni i zime, uzmite u obzir da vaš automobil bude spreman za prilagođavanje novim, specifičnim i opasnijim uvjetima, a samim time i vašu sigurnost u prometu. Evo kako pripremiti automobil za zimu!

Pročitajte i ovo Automobil - 1 najnoviji rezultati Poražavajući podaci nisu dobri za sigurnost: "Ako nešto ne valja, može doći do velike havarije" Slika nije dostupna DOLAZI ZIMA Od 15. studenog druga pravila na cestama: Želja za uštedom može vas dovesti u pogibelj i priuštiti paprenu kaznu

1. Gume

Dakako, zamjena ljetnih guma zimskima očito je jedan od najvažnijih koraka u prevenciji bilo kakvih neugodnih situacija u prometu, no statistika nažalost pokazuje da veliki dio vozača ovu točku i dalje zanemaruje. Iako mnogi vlasnici automobila ne očekuju, već ispod 7 C stupnjeva i najgora zimska guma pokazuje bolja svojstva od najbolje ljetne, osobito kada govorimo o zaustavnom putu na mokroj ili snježnoj podlozi. Stoga, pamet u glavu i trk po novu „obuću“ za vaš automobil. Osim guma, poželjno je u automobilu nositi lance za gume osobito ako krećete na duže putovanje, a preporuka je da se oni (odgovarajući s obzirom na dimenzije guma) koriste kada se na cesti nalazi više od pet centimetara snijega.

2. Akumulator

Treba uzeti u obzir da ćete za vrijeme zimskih mjeseci svjetla koristiti dulje, te da će vjerojatno biti upaljeni grijači stakala, retrovizora i sjedala, što dodatno napreže akumulator, koji je već u startu zbog izloženosti nižim temperaturama izgubio na svojoj izlaznoj snazi. Kako se ne bi našli u situaciji da u hladno jutro ne možete upaliti automobil zbog smanjenog kapaciteta akumulatora, isti svakako provjerite prije zime i promijenite ga ako se pokaže potrebnim. Radi se o potrošnom elementu koji to i inače zahtijeva. Zanimljivo je da se čak 85 posto kvarova događa zbog akumulatora ili elektropokretača.

3. Antifriz

U rashladnom je sustavu uz čistu vodu potrebno koristiti i određenu dozu antifriza, koji zimi ima bitan zadatak da snizi točku ledišta tekućine, ali i štiti od korozije. Nedovoljna količina može dovesti do toga da se tekućina smrzne, što sa sobom može povući velike probleme poput pucanja bloka motora.

4. Brisači

U uvjetima smanjene vidljivosti potrebno je obratiti pozornost na potencijalno oštećene metlice brisača, koje bi trebalo zamijeniti jednom godišnje, a dodatno provjeriti prije dolaska zime. Također, potrebno je provjeriti stanje tekućine za pranje stakala i koristiti onu koja lakše čisti led i sol.

5. Sve ostalo

Ako je ikako moguće, automobil u zimskom periodu držite u garaži ili bar pod ceradom, dakle u uvjetima koji će štititi karoseriju, lak, stakla i tekućinu od smrzavanja. Kod sustava goriva poželjno je prekontrolirati ima li u spremniku nakupina vode nastale kondenzacijom u ljetnim mjesecima. Svakako provjerite sve žarulje i opremite automobil jednostavnom, ali korisnom opremom poput posebnih sredstava protiv zaleđivanja brava, za odmrzavanje brtvi vrata i stakala, lopate, soli i strugalica za snijeg.

Bez obzira odradite li kontrolu automobila sami ili ga date u ruke ovlaštenom Renault serviseru, koji nudi temeljiti zimski pregled, pravovremena provjera i priprema najbolji je način da se osigurate i budete jedan korak ispred svega što nam je zima ove godine spremila.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene