Današnji ugovor potpisan je kako bi se za zadnja tri mjeseca 2019. iskoristile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak vezane uz mogućnosti i iznose neoporezivih primitaka, navodi se u priopćenju.

Galerija Milan Bandić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Milan Bandić/Dario Juričan obilazi radnike Zagrebačkog holdinga (Foto: Facebook redatelja Milana Bandića) Milan Bandić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) +0 Milan Bandić na gradnji spomenika (Foto: Dnevnik.hr)

Grad Zagreb objavio je kako je danas potpisan kolektivni ugovor  s predstavnicima sindikata za radnike u Zagrebačkom holdingu, ZET-u te Vodoopskrbi i odvodnji.

Vezani članci Dario Juričan izveo desant na Zagrebački Holding, podigao šatore i donio janjetinu Juričan dobio poziv na sud zbog šatora s janjetinom ispred Holdinga: "To je naš stari običaj, zvat ću Klemma i Glogoškog za svjedoke" Slika nije dostupna Holding se oglasio o nabavi novih automobila vrijednih 16,6 milijuna kuna: "Nemamo vozni park s vlastitim vozilima"

U priopćenju najviše upada u oči da je radnicima povećana božićnica na 3500 kuna, a uz to u listopadu, studenom i prosincu isplatit će im se još po 500 kuna nagrade mjesečno.

Priopćenje Grada prenosimo u cijelosti.

"Promicanje dijaloga između radnika i poslodavaca zajednički je cilj Grada Zagreba i predstavnika sindikata koji djeluje u trgovačkim društvima u vlasništvu grada. Uvažavajući situaciju na tržištu rada ponovo naglašavamo ulogu socijalnih partnera ističući potrebu za istinskim dijalogom među socijalnim partnerima naglašavanjem uloge naših zaposlenika u procesu gospodarskog razvoja grada, posebice u procesu usluživanja svih naših sugrađana.

U tom kontekstu, radi reguliranja isplate obveze za božićnicu u 2019. godini za radnike u trgovačkim društvima Grada Zagreba: Zagrebački holding, Zagrebački električni tramvaj i Vodoopskrba i odvodnja danas je u prostorijama Gradske uprave potpisan Kolektivni ugovor između Pregovaračkog odbora sindikata i Pregovaračkog odbora poslodavca na čelu sa gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem.

S obzirom da su u tijeku pregovori oko povećanja osnovice za obračun plaće za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba čije okončanje se očekuje krajem listopada, a stupanje na snagu se očekuje od 01.01.2020., današnji ugovor potpisan je kako bi se za zadnja tri mjeseca 2019. iskoristile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak vezane uz mogućnosti i iznose neoporezivih primitaka.

Tako je dogovoreno da se radnicima umjesto 2.884 kn božićnice koja je u cijelosti oporeziva te bi poslodavca u prosjeku teretila za 5.600 kn, iskoristi mogućnost isplate neoporezive nagrade od 3.500 kn. Pored toga u mjesecima listopadu, studenom i prosincu isplatilo bi se još po 500 kn nagrade mjesečno, pa je ukupan iznos koji bi radnici po tom osnovu dobili 5.000 kn.  Uz uštede od cca 600 kn po radniku za poslodavce, radnici će dobiti po 2.116 kn više.

Pored reguliranja isplate božićnice dogovoreno je također da se za zadnja tri mjeseca u 2019. umjesto stalnog dodatka od 608 kn u bruto iznosu iskoristi mehanizam isplate neoporezivog iznosa za prehranu radnika te da se taj iznos isplati u netu.

Na ovaj način Grad Zagreb pokazuje da djeluje po principima socijalne ekonomije i promicanja participativnog gospodarstva kojem doprinos daje svaki pojedinačni zaposlenik na svim razinama."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju