Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Josipović istaknuo je još jednom, uoči današnjeg Zagreb Pridea, da od Zagrepčana očekuje tolerantnost.


Josipović je to izjavio novinarima tijekom primanja građana na Pantovčaku na tzv. 'Kavi s predsjednikom', a osvrnuo se i na amandmane nekih članica EU-a oko zatvaranja posljednja četiri poglavlja između Hrvatske i EU-a.

Vezani članci Božo Petrov i Nikola Grmoja Petrov i Grmoja najavili tužbe protiv Zagreb Pridea: "Kakva je to agresivna skupina ljudi pred kojima se ne smije izreći vlastiti stav?" Povorka ponosa - 5 Organizatori Povorke ponosa: "Očekujemo da policija sve ove napade obrađuje kao zločine iz mržnje, a ne kao prekršaje''

Predsjednik je istaknuo kako smatra da ti amandmani neće utjecati na zatvaranje posljednjih poglavlja, a napomenuo je još jednom svoj sastanak s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, koji je izrazio pohvale i čestitke Hrvatskoj te uvjerenje kako će će čelnici zemalja članica EU-a na svom summitu sljedeći tjedan donijeti odluku o završetku hrvatskih pregovora.

Na pitanje o tome da li je primio pismo rektora Zagrebačkog sveučilišta Alekse Bjeliša, Josipović je odgovorio kako ga nije dobio. Podsjetimo, Bjeliš je predsjedniku uputio pismo u kojem tvrdi da se na Sveučilište vrši politički pritisak.

Josipović je istaknuo kako ne bi trebao postojati takav pritisak i da je demokratsko pravo Sveučilišta sudjelovati u donošenju zakona.