Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagreb Pride bez incidenta

I Sanja Musić Milanović na Prideu: Došla sam jer sam bila isprovocirana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb je danas bio domaćin 12. po redu Zagreb Pride povorke, a organizatori tvrde da je ovo bila najveća povorka dosad. Prema njihovim procjenama, okupilo se oko 15.000 sudionika.

Ovogodišnji Zagreb Pride je završio i protekao je mirno i dostojanstveno. Organizatori su prezadovoljni te ističu kako je u povorci sudjelovalo oko 15.000 građana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraj mračnog doba Počinje Mjesec ponosa: Zagreb Pride poručuje da neće posustati u svojoj borbi Slika nije dostupna Jubilarni Zagreb Pride 2016. Povorka ponosa stigla na Ribnjak na čelu s Rankom Ostojićem: 'Ovo je moja Hrvatska. Još Hrvatska ni propala'

Na Zrinjevcu su proglas u ime Organizacijskog odbora Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji - Zagreb Pride 2013, pročitale Petra Tomašić i Simona Skuzin ističući kako su u borbi za pravdu bili i bit će povrijeđeni mnogi od njih.

'Roditelji su potpisivali protiv vlastite djece, bake i djedovi protiv svoje unučadi, susjed protiv susjeda, prijatelj protiv prijatelja, obitelj protiv obitelji, građani protiv sugrađana i čovjek protiv čovjeka', stoji u proglasu u kome se ističe i kako se njihove obitelji, partnerstva, veze i ljubavi pokušava blatiti i poniziti. 'No, ljubav jest i ostaje jača od mržnje', rekle su poručivši kako neće odustati i dopustiti da mržnja postane obiteljska vrijednost.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da će se i dalje zauzimati protiv diskriminacije LGBTIQ osoba. 'Svi oni koji smatraju da su ljudska prava stvar svjetonazora ne mogu se opravdati različitim svjetonazorima. Vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo moći biti jednaki, uvažavati različitosti te biti puni empatije i solidarnosti prema drugima', kazala je.

16:43 organizator Marko Jurčić u izjavi za medije nakon Zagreb Pridea nije krio zadovoljstvo. 'Jako smo zadovoljni, ovo je najveći Pride dosad. Nikad manje policije', poručio je.

'Ovo je nedvosmislena poruka vladi da želimo da se zakonom uredi pitanje naših obitelji i taj zakon očekujemo do kraja ove godine', dodao je Jurčić.

'Najviše me zanima što će reći Ustavni sud', rekao je na kraju Jurčić.

16:30 Proglašeni su i homofrend i homofob godine. Titulu homofrenda ove godine dobio je frontman grupe Hladno Pivo, Mile Kekin, a titulu homofoba zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

16:15 Program je počeo intoniranjem hrvatske himne, u izvedbi skupine Le Zbor, a iste djevojke prepjevale su i hit M.P. Thompsona 'Lijepa li si'. Svoje govore napravili su predstavnici više udruga.

16:05 'Ima nas 15.000! Dakle triput više nego prošle godine', poručili su organizatori.

15:58 'Neka vas čuje i Kaptol i Markov trg', poručio je jedan od organizatora s govornice na Zrinjevcu. Još jednom su organizatori ponovili kako je ovo najveći zagreb pride dosad.

15:54 Povorka Zagreb Pridea stigla je na svoje odredište, Zrinjevac.

15:48 Povorka se bliži Zrinjevcu, gdje će biti održan i program, u kojem će se tradicionalno proglasiti homofob i homofrend godine.

15:35 Zagreb Pride povorka ušla je u Gundulićevu ulicu. Sudionici povorke presretni su odazivom i podrškom građana. Policijska pratnja je prisutna, ali osim šetnje, zapravo nemaju posla.

15:26 Nakon prolaska Trgom bana Jelačića, povorka je nastavila Ilicom.

15:20 Povorka je stigla na Trg bana Jelačića.

15:18 Organizatori Zagreb Pridea kažu kako u povorci ima između 10.000 i 12.000 sudionika te da je ovogodišnja povorka zasigurno dvostruko veća od prošlogodišnje.

15:10 Povorka se kreće Jurišićevom ulicom prema glavnom zagrebačkom trgu. Građani s radoznalošću promatraju sudionike povorke.

15:08 Povorka ponosa je stigla do Trga hrvatskih velikana. Sve protječe mirno i bez incidenata.

15:01 Krenula je 12. poredu Povorka ponosa zagrebačkog Pridea.

Na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma prije kretanja povorke okupilo se mnoštvo, a viđena je i supruga premijera Zorana Milanovića, Sanja Musić Milanović.

'Naprosto sam isprovocirana do te mjere da sam odlučila pružiti potporu jednom principu dobra. Ja se tog principa držim i držat ću ga se uvijek', je premijerova supruga za Dnevnik.hr. Nije ju, kaže, iznenadio uspjeh građanske inicijative u ime obitelji.

Na pitanje gdje je suprug, odgovorila je kako je ostao kod kuće. 'Suprug je ostao doma, ja sam ovdje došla kao građanka, a suprug može dati potporu putem institucija koje su mu u nadležnosti', poručila je.

Na okupljanju se pojavio i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP), a naša reporterka Darija Brnović, upitala ga je za dojmove jučerašnje povorke građanske inicijative 'U ime obitelji', koja je Saboru predala kutije s preko 730.000 potpisa građana za pokretanje referenduma s pitanjem definicije braka. Stazić je rekao kako ga brojka nije iznenadila.

Homofrendica desetljeća Vesna Pusić i na ovogodišnjem zagrebačkom Prideu

I na ovogodšnjem Zagreb Prideu pojavila se Vesna Pusić, koja je već i proglašavana homofrendicom i to desetljeća.

'Nije me iznenadila brojka, samo je triput podcrtala do koje je mjere važno zaštititi prava manjina', istaknula je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Rekla je kako neće doći do nikakve Ustavne krize zbog peticije građanske inicijative 'U ime obitelji'.

'Jednom u životu'

Jedan od organizatora zagreb Pridea, Marko Jurčić, poručio je kako se ovakva prilika pruža samo jednom u životu. 'Očekujemo najveću povorku, jer smo posljednjih mjeseci bili predočeni kao manje vrijedni. Trebamo dignuti glas da je ovo zemlja za sve nas, za sve obitelji', istaknuo je Jurčić.

'Ove godine je to bitno jer postoji ideja da se mijenja Ustav po pitanju braka', dodao je Jurčić. Na pitanje naše reporterke o uspjehu građanske inicijative 'U ime obitelji', Jurčić je rekao kako oni imaju pravo na svoje političko djelovanje te da su istim napravili jedan impresivan uspjeh.

'Ono što je važno da se predlaže promijena Ustava i da se žele stvoriti građani drugog reda. Generacije su to stvarale, a sad bi netko to htio mijenjati', poručio je Jurčić.

Na kraju je poručio kako je danas jedinstvena prilika poslati poruku po tom pitanju. 'Pozivam sve LGBT osobe da se odazovu i da pokažu da su tu. Ovo se događa jednom u životu', rekao je.

>> Povorka ponosa 15.lipnja pod sloganom:'Ovo je zemlja za sve nas'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene