Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugradnja "sa što manje dokumentacije"

Još malo vremena ostalo za prijavu: Uskoro počinje projekt ugradnje dizala uz pomoć europskog novca

Penjanje po stepenicama/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Penjanje po stepenicama/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Penjanje po stepenicama/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Penjanje po stepenicama/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Spuštanje po stepenicama/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Građani su pokazali velik interes za projekt ugradnje dizala u višestambene zgrade uz sufinanciranje europskim novcem. U Hrvatsku gospodarsku komoru već je stiglo nekoliko tisuća prijava, ali Ministarstvo regionalnog razvoja još uvijek nije definiralo pod kojim će se uvjetima dijeliti potpore.

Hrvatski građani već su pokazali velik interes za ugradnju dizala u svoje zgrade, koje će se sufinancirati novcem iz fondova Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čekamo ocjenu ''Ako se Hrvatska popravi u povlačenju novca iz EU fondova, možemo dobiti sredstva i za ugradnju dizala'' Čekanje dizala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Čekanje koje predugo traje Zatočeni na visokom, a novac iz EU fondova nikako da se povuče: “Strah me kad pomislim da moram ići dolje"

"Očekujem da će do kraja ovog roka biti najmanje 10 tisuća prijava. Tih 10 tisuća dizala neće biti moguće ugraditi u vrlo kratkom roku pa je realno za očekivati da se taj projekt razvuče na 10 godina", rekao je Zdravko Čizmar, viši stručni savjetnik u Komori Zagreb i tajnik Hrvatske udruge za dizala.

Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, u Hrvatskoj ima 16 tisuća starijih zgrada bez dizala. U njima živi 700 tisuća građana, a Europska unija izdvojit će do 85 posto novca potrebnog za ostvarivanje projekta.

"Stanari bi sami trebali sufinancirati 15 posto. Pitanje je dogovora stanara hoće li to sufinancirati kroz pričuvu ili kroz kredit, ili na neki drugi način", rekao je Čizmar.

Ugradnja jednog dizala trebala bi stajati oko 350 tisuća kuna, a projekt će provoditi Ministarstvo graditeljstva.

"Što jednostavnije, sa što manje dokumentacije i bez potrebne građevinske dozvole. Mi i Ministarstvo regionalnog razvoja stojimo na raspolaganju za sve oko ćega će trebati pomoći", rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Ako želite u svoju zgradu ugraditi dizalo, prijave Hrvatskoj gospodarskoj komori možete do kraja ovog mjeseca poslati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene