Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed za spas kina Europe

Boris T. Matić kroz suze poručio: "Oprostite! Ako se kino zatvori, a radovi ne krenu, mi prekidamo sve projekcije"

Viktorija Bednjanec (Foto: Dnevnik.hr)
Viktorija Bednjanec (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Viktorija Bednjanec (Foto: Dnevnik.hr) Viktorija Bednjanec (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Masa ljudi u kinu Europa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Zagrebačko kino Europa treći je dan zatvoreno, a javnosti se obratitla uprava kina kako bi objasnila detalje situacije.

Na obraćanju šefa kina Europa Boris T. Matić otkrio je što se i kako radilo. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Simbol kulturnog kontinuiteta Zasjat će u izvornoj verziji: Grad predstavio plan obnove kina Europa, ali ne znaju koliko će to koštati Slika nije dostupna Plaćat će samo režije Bandić kultno zagrebačko Kino Europa dodijelio novom korisniku, koji će ga koristiti - besplatno

„Kad smo ušli, ovo je bila super zapuštena zgrada, 1.400 kvadrata u koje u posljednjih 40 godina ništa nije ulagano. Morali smo uložiti veliku količinu novca u obnovu. 2013. na našu inicijativu Kino Europa postalo je zaštićeno kulturno dobro. 2014. godine potrošili smo novac koji smo trebali uložiti u kino i počeli smo razmišljati što dalje. Budući da smo znali da je to dugotrajan proces, gradu smo ponudili 3 modela. Jedan od prijedloga je bio da se najamnina koju plaćaju gradu uloži u obnovu zgrade. Ako 1. lipnja se zatvori kino Europa, a ne počnu radovi, mi prekidamo prikazivanje programa, prekidamo manifestacije, odnosno ne mogu se održati manifestacije Animafest, Zagreb Film Festival, Human Rights, Tjedan češkog filma i da ih sad ne nabrajam sve koliko ih ima do kraja godine. Moramo raskidati ugovore sa svim institucijama s kojima smo potpisali jer nemamo mjesta gdje možemo održati naš program. Oprostite“, rekao je Matić.

Kino će sutra otvoriti te će se ponovno održavati projekcije sve do 1. lipnja kada istječe ugovor uprave s Gradom. Grad je najavio obnovu prostora i ponovno raspisivanje natječaja, međutim ne zna se kada će to točno biti.

Obraćanju su uz predstavnika uprave prisustvovali o zaposlenici festivala koji se tu održavaju.

Svi oni su nezadovoljni, poručuju da je sudbina kina neizvjesna, pozivaju na brzo rješenje. Ističu kako je ovo iznimno uspješno kino, u zadnjih 10 godina ovdje je bilo više od 10 tisuća projekcija. Zabilježeno je više od milijun posjetitelja. Naglašavaju i da rad kina Europa ne predstavlja trošak za Grad ni za porezne obveznike. Više od polovice svojih prihoda ostvaruju samofinanciranjem. Sve su to samo neki od razloga koje navode da se ovo značajno art kino ostalo ovdje u središtu Zagreba.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene