Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZDRAVI POREZ

Je li to prava mjera za borbu protiv pretilosti? "Trebalo je istražiti kako će ova mjera utjecati na gospodarstvo"

Bezalkoholno piće, ilustracija - 1
Bezalkoholno piće, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bezalkoholno piće, ilustracija - 1 Bezalkoholno piće, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bezalkoholno piće, ilustracija - 2 Bezalkoholno piće, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bezalkoholno piće, ilustracija - 3 Bezalkoholno piće, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zdravko Marić u Dnevniku Nove TV - 5 Galerija 1/4 >>
Na snazi je zakon kojim se dodatno oporezuju napitci sa šećerom. No u zakonu nigdje ne piše po kojim stopama se oporezuju slatka pića. Koja god stopa bila, čini se bit će poskupljenja.

Više šećera - više novca! To je formula po kojoj će se uskoro računati cijene bezalkoholnih pića. "U svrhu zdravlja, može biti nekakav potez za poboljšanje zdravlja populacije", smatra Mirjam.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Dragan Kovačević Mito i korupcija Bivšeg direktora Janafa očekuje suđenje: "Optužnica je potpuno lažna i izmišljena"

"Gledam uvijek, draže mi je da je kvalitetnije. Nije mi toliko bitno ako je jeftino, a ne valja", poručuje Saša.

"Mislim da je to sve stvar navike, ljudi baš previše ni ne razmišljaju o tome", kaže Sanda. "Pazimo na šećer, zato kupujem tamo gdje je manje šećera", kaže Larisa. Baš to želi Vlada - prisiliti građane da se zdravije hrane. Krenuli su od bezalkoholnih pića.

"Bezalkoholna pića su onaj pravi primjer onoga što zovemo kolokvijalno prazne kalorije. Znači velika količina energije, kalorija, a sa malo nutritivne vrijednosti", izjavila je doktorica Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

No veće cijene udar su i na proizvođače. U Hrvatskoj gospodarskoj komori kažu - trebalo je istražiti kako će ova mjera utjecati na gospodarstvo.

Dragan Kovačević, potpredsjednik za turizam i poljoprivredu HGK odgovorio je kakav će učinak zakon imati na sirovinu, šećer, ali i na moguće preseljenje proizvodnji ili povećanje prekogranične kupnje. Smatra da bi sve u konačnici moglo rezultirati gubitkom radnih mjesta.

Koliko ćemo više izdvajati za sokove, znat će se do početka travnja.

Do tada će Vlada razraditi uredbu s konkretnim uputama. Unatoč strahu da bi kolateralne žrtve mogli biti OPG-ovi koji proizvode prirodne sokove - ministar financija Zdravko Marić umiruje.

"Što je veći udio toga nektara u smislu voćnog udjela za toliko se umanjuje posebni porez, ako je 100%-tni udio praktički posebnog poreza onda niti nema", kaže Marić.

I zdravstveni karton nacije kaže da nema vremena za čekanje.

"Jako smo debela nacija. U odrasloj populaciji i kod djece deblji su muškarci od žena. Prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu ima 65% muškaraca u Hrvatskoj", poručuje Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dugoročno gledajući, za društvo je najjeftinije imati - zdrave građane!


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene