Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osiguranje na sto muka

Princ i princeza se družili sa Zagrepčanima, unatoč strogom protokolu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku su stigli japanski princ i princeza. U svojoj državi članovi su najčuvanije carske obitelji rijetko viđeni među pukom. Prvi dan u Zagrebu, pak, proveli su upravo među ljudima: obilazeći gradsko središte.

Pod visokim osiguranjem, japanski princ i princeza obišli su zagrebačku tržnicu Dolac, ribarnicu, Trg bana Josipa Jelačića. Primili su ih premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

S predsjednikom će razgovarati o prijateljskim odnosima dviju zemalja, gospodarstvu, 20. obljetnici diplomatskih odnosa zbog čega su i došli u Hrvatsku. Predsjednik je princu poklonio umjetničke fotografije Hrvatske, a princezi lepoglavsku čipku i maslinovo ulje.

Princeza je cijeli dan bila u službenom kostimu, no za ured predsjednika obukla je tradicionalni japanski kimono koji se nosi u posebnim svečanim prigodama. Inače, protokol - kad je u pitanju carska obitelj vrlo strog. Princ i princeza ne daju izjave. Ne smije im se prilaziti preblizu tako da je danas japansko osiguranje bilo na sto muka.

Japanski princ i princeza oduševili su se zagrebačkom tržnicom. Čudili su se njima nepoznatom voću i povrću. Sve ih je zanimalo.

Razgovarali su i smješkali se ljudima. Samim time japanskom osiguranju izazvali nervozu, jer inače kod kuće samo u posebnim prilikama komuniciraju s ljudima. Primjerice za Novu godinu kad narod smije u palaču, tada ih gledaju kroz staklo. Susreti princa i princezu na cesti sunarodnjacima je bila posebna čast. 'Sretna sam, jako mi je drago', kazala je jedna Japanka koja je uspjela porazgovarati s princezom.

>> Japanski princ i Milanović: Odnos je odličan i bit će još bolji!

Osim što je riba inače neizostavni dio japanske kuhinje i sam princ na Oxfordu se bavio znanstvenim proučavanjem riba. Stoga, zagrebačku ribarnicu nisu zaobišli. Princ Akishino sve je fotografirao. On je mlađi brat izravnog nasljednika za prijestolje krizantema. A kako mu brat nema muškog nasljednika njegov je sin drugi u nasljednom redu za japanski carski tron.

Japanski par voli povijest. Oduševili su se zagrebačkom katedralom. Zanimala ih je prvostolnica, blaženi Alojzije Stepinac, Zrinski Frankopani. 'Bili su posebno radosni i ponosni kad sam rekao da smo u zagrebačkoj prvostolnici uvijek molili i bili povezani s japanskim narodom kada se dogodio veliki potres u Japanu. Bilo je vrlo ugodno voditi ih kroz zagrebačku prvostolnicu pokazali su jedan veliki interes i jedno veliko zanimanje u jednoj otvorenosti i u jednoj vrlo dragoj poučljivoj poniznosti', kazao je rektor katedrale Josip Kuhtić.

Susreli su se s premijerom. Poseban naglasak stavili su na prijateljstvo dviju zemalja i gospodarsku suradnju. 'U gospodarskom aspektu kao vrlo važan istaknut je ulov jadranske tune i izvoz na japansko tržište, što čini veliki dio hrvatskog ukupnog izvoza. Bilo je riječi i o skorašnjem hrvatskom članstvu u Europskoj uniji', stoji u priopćenju.

A nakon pozdrava zastupnika razgovor s Josipom Lekom. Očekuje, kazao im je, japanske investicije. A zadovoljan je i sa sve većim brojem japanskih turista u Hrvatskoj.

Japanci obožavaju naivu. Hrvatski slikari itekako su im poznati. Princ i princeza obišli su i muzej naivne umjetnosti. Princ Akishino dvostruki je doktor znanosti, studirao je pravo i biologiju. Veliki zaljubljenik u prirodu, tenis i Beatlese. Privukao ga je i zagrebački ulični svirač.

Japanski princ i princeza u Hrvatskoj ostaju do nedjelje. U planu im je posjetiti Plitvička jezera, Muzej krapinskog neandertalca, obiteljsko imanje u Đurmancu i na kraju Dubrovnik. Princ Akishino i princeza Kiko često predstavljaju Japan. Trenutačno su na europskoj turneji u sklopu koje će još posjetiti Slovačku i Sloveniju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene