Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić i Jozo Radoš postavili su pitanje Europskoj komisiji vezano uz najavu Slovenije o mogućem uvođenju mjera koje bi otežale protok turista iz Njemačke i Austrije kroz Sloveniju prema Hrvatskoj i upozorili kako je slobodan protok ljudi, roba i usluga jedna od temeljnih vrijednosti EU-a, priopćio je u petak ured zastupnika.


U pitanju Europskoj komisiji Jakovčić (IDS/ALDE) i Radoš (HNS/ALDE) navode da je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, u nedavnom intervjuu Slovenskoj televiziji, najavio stvaranje poteškoća njemačkim i austrijskim turistima tijekom njihova prolaska kroz Sloveniju na putu prema Hrvatskoj. Takve bi poteškoće, prema riječima ministra, trebale naškoditi hrvatskom turizmu u slučaju da Hrvatska odbije primjenu odluke arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu.

Vezani članci Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi ulaze u narančastu zonu: "Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena" Splitska plaža Bačvice - 2 Još jedna zemlja skinula Jadran s crvene liste, za turiste to znači lakši ulazak u zemlju

Hrvatska, podsjećaju u svom pitanju zastupnici, gotovo 20 posto BDP-a ostvaruje iz turizma, a među turistima najbrojniji su Nijemci i Austrijanci.

Prijetnje slovenskog ministra, upozoravaju Jakovčić i Radoš, vodile bi ugrožavanju slobodnog protoka ljudi, roba i usluga, što je jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije.

Stoga su Jakovčić i Radoš povjerenici Europske komisije za promet Violeti Bulc postavili pitanja "ima li Slovenija pravo na takav način, radi neriješenih bilateralnih odnosa, ugroziti slobodan protok ljudi, roba i usluga, temeljne vrijednosti EU-a", te "što će Europska komisija poduzeti kako bi spriječila neprimjereno i neprihvatljivo ponašanje među zemljama članicama u protoku ljudi, roba i usluga?", navodi se u priopćenju. (Hina)