Obavijesti Video Pretražite Navigacija
puno kiše stvorilo problem

Razina mora gotovo ekstremna: Zbog poplava zatvorene brojne ceste po Hrvatskoj

Nevrijeme u Arbanasima - 1
Nevrijeme u Arbanasima - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nevrijeme u Arbanasima - 1 Nevrijeme u Arbanasima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme u Arbanasima - 2 Nevrijeme u Arbanasima - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nevrijeme u Arbanasima - 5 Galerija 1/3 >>
Jako i olujno jugo i veliki valovi potopili su rive gradova u priobalju i stvarali probleme u prometu.

Centar ciklone je iznad mora južno od Pule, Lošinja i zapadno od Zadra. Uz nizak tlak i jako jugo, razina mora se podiže pa su rive duž obale poplavljene.

Plimni val u kombinaciji s jakim jugom i kišom opet je zagorčao živote stanara šibenskog Doca koji je u nedjelju opet poplavio.

Kiša u Šibeniku bez prestanka pada još od subote navečer. Policija je oko 17 sati blokirala ulaz automobilima na početku šibenske rive s obzirom na to da se tijekom dana nekoliko vozača pokušalo probiti kroz Dolac riskirajući živote.

Poplava u tom najstarijem dijelu grada nije velika novost, situacija je slična svaki put kada grad pogodi jača kiša ili veći plimni val.

Voda tako ulazi u kuće i ugostiteljske objekte, a prije nekoliko godina izgubljen je i jedan ljudski život uslijed strujnog udara.

U Omišu se protiv poplave svim naporima bore vatrogasci. Zbog izlijevanja vode na kolnik za sav promet zatvorene su DC307 u mjestu Mokrice te županijske ceste ŽC5153 Gornji Kosinj-Kosinjski Bakovac i ŽC6166 u Omišu, javio je HAK.

 

Zbog velike količine kiše rijeka Pazinčica donijela je velike količine vode u Pazinsku jamu.

More poplavilo rivu, zatvorena cesta

Splitsko-dalmatinska policija javila je kako je zbog prelijevanja mora preko obale zatvorena cesta u Kaštel Sućurcu, uzduž Obale kralja Tomislava.

Mole se građani da koriste alternativne prometnice.

"Razina mora je vrlo blizu ekstrema, odnosno maksimalne razine koja je zabilježena sredinom studenog ove godine. Očekujemo da bi to moglo biti i nadmašeno s obzirom da je tlak zraka jako nizak i iznosi 986 Pa. Po prognozi to je oko 70 centimetara više od standardne razine mora" kazano nam je iz Hrvatskog hidrografskog instituta u Splitu.

Donedavno je rekordna razina bila ona izmjerena davne 1955. godine od kada je ova postaja započela s kontinuiranim mjerenjima.  

Poplavljena riva u Vrsaru

Poplavljena je riva u Vrsaru kao što se vidi u snimci Nikole Bikića koju je objavio Istramet, ali i u Vodicama, Kaštel Sućurcu...

Plima u Vodicama

Vodičanu kažu kako se nadaju da će se more brzo povući.

Pijavica prošla Zadrom

Zadarskim dijelom Ričina u jutarnjim satima prošla je pijavica. Oborena stabla blokirala su promet na cestama, a ima i štete na obiteljskim kućama.

Nestabilno vrijeme s ciklonom koja se premješta iznad nas potrajat će tijekom cijelog dana. Jako i olujno jugo u Primorju će pred kraj dana okrenuti na sjeverozapadnjak. U gorju bi uz pad temperature moglo pasti malo snijega.

U Dalmaciji i dalje kiša i pljuskovi, lokalno i obilniji. Zapuhat će zapadnjak i sjeverozapadnjak. U središnjem dijelu Hrvatske zapuhat će vjetar sa sjevera, a u Slavoniji zapadnjak ili sjeverozapadnjak.

Početak tjedna donosi stabilnije i hladnije vrijeme. Pad temperature na kopnenom dijelu bit će izražen najviše u noći i ujutro. Razvedrit će se i na moru pa će u dane blagdana prevladavati sunčano vrijeme uz umjeren sjeverozapadnjak. No, i tamo će biti hladnije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene