Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novonastala situacija

Predsjednica o slovenskoj odluci: 'Svaka država ima pravo štititi svoje granice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadam se da ćemo zadržati dijalog između dviju država, rekla je Grabar Kitarović komentirajući odluku Slovenije da pošalje vojsku na granicu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na pitanje kako komentira novonastalu situaciju sa Slovenijom i njihovu odluku da pošalje vojsku na granicu, kazala je u srijedu kako svaka država ima pravo štititi svoje granice na način kako odluči, te dodala da se nada da će se zadržati dijalog između Hrvatske i Slovenije.

"Svaka država ima pravo štititi svoje granice na način kako odluči. Naravno, nadam se da ćemo zadržati dijalog između dviju država", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović u izjavi novinarima nakon obilaska akcije "Kupujmo hrvatsko" koja se održava na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema - Migrantska kriza UŽARENA TELEFONSKA LINIJA Predsjednica razgovarala sa slovenskim kolegom Slika nije dostupna Mađarski premijer o izbjegličkoj krizi 'Europa je trenutno bogata i slaba što je moguća najopasnija kombinacija'

PARLAMENT ODOBRIO Vojska u Sloveniji dobila dodatne ovlasti

"To ne treba promatrati kao akt protiv Hrvatske, jednostavno je riječ o provedbi schengenskih pravila i zaštiti slovenskog teritorija. Međutim, ne smijemo dopustiti da ni na koji način to utječe niti na političke odnose, bilateralne odnose i prijateljstvo između Hrvatske i Slovenije, a niti na gospodarsku razmjenu, trgovinu i promet. Jednostavno moramo nastaviti razgovarati i dalje, jer problem migracije je složen problem s kojim se suočavamo svi mi jednako i ne možemo ga rješavati pojedinačno već na europskoj i svjetskoj razini", kazala je Grabar-Kitarović.

Dodatne policijske ovlasti za vojsku

Slovenski parlament je u srijedu u ranim jutarnjim satima prihvatio izmjene zakona o obrani koje vojsci daju dodatne ovlasti u zaštiti državne granice. Izmjene zakona donesene su na prijedlog vlade koja se zbog novog vala migranata preko Hrvatske susretala s optužbama oporbene desnice da ne kontrolira dovoljno učinkovito državnu granicu koja je i granica schengenskog područja, te da se sustav kontrole priljeva migranata koji u zemlju ulaze stihijski raspao.

Slovenska vojska ima oko 7000 pripadnika, a uz granicu s Hrvatskom zakonom koji bi već danas trebao stupiti na snagu dobiva ovlasti da u suradnji s policijom može osobama izdavati upozorenja i upute, privremeno ograničiti njihovo kretanje, te zajedno s policijom uspostavljati kontrolu u smirivanju mase ljudi, koristeći prisilna sredstva.

KAOS U BREŽICAMA Izbjeglice i migranti palili šator po šator

Dodatne policijske ovlasti koje se daju vojsci na 670 kilometara dugoj granici s Hrvatskom vrijedit će za sada najviše tri mjeseca, s mogućnošću da se produže. Premijer Miro Cerar kazao je da izmjene zakona zapravo znače prilagođavanje mjera na granici situaciji za slučaj veće navale migranata jer je vojska i do sada uspješno surađivala s policijom nudeći logističku potporu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene