Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pRILJEV NE JENJAVA

Od početka migracijske krize u Hrvatsku je do sada ušlo više od 250.000 izbjeglica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka migracijske krize u Hrvatsku je do sada ušlo više od 250.000 izbjeglica i migranata od kojih je najveći broj istočnu granicu sa Srbijom prešao na području Bapske, gdje priljev ne jenjava te je samo do 15 sati u nedjelju tim područjem na putu prema zapadnoeuropskim državama prošlo 6.166 osoba.

Čim prijeđu hrvatsku granicu, hrvatska policija izbjeglice i migrante autobusima prevozi do prihvatnog centra u Opatovcu, a odatle se autobusima ili vlakovima odvoze prema zapadu i granici sa Slovenijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema - Migrantska kriza UŽARENA TELEFONSKA LINIJA Predsjednica razgovarala sa slovenskim kolegom Slika nije dostupna Mađarski premijer o izbjegličkoj krizi 'Europa je trenutno bogata i slaba što je moguća najopasnija kombinacija'

"Sada nije tako loše jer je sunčano i malo toplije, ali prošli tjedan kada su kiše padale bilo je hladno i tada je bilo teško", kaže 36-godišnji Sadam iz Iraka koji je sa skupinom sunarodnjaka čeka kod srbijanskog mjesta Berkasovo iz kojega izbjeglice i migranti prelaze u susjednu Bapsku i na hrvatsko područje. Dodaje kako ne razumije zašto ih se stalno zaustavlja.

"Želimo prema Njemačkoj. A stalno nas netko prebrojava i zadržava. Mi ne želimo ostati, samo da nas se pusti da prođemo", kaže.

Navodi kako je Srbiju prošao u vlaku koji vozi od Preševa, srbijanskog pograničnog mjesta s Makedonijom do Šida odakle se izbjeglice i migranti prevoze autobusima do Berkasova. Autobusi se prazne dva i pol kilometara prije prijelaza kod Bapske te su taj put migranti prinuđeni prijeći pješice. 

Milanović u Bruxellesu: 'Došao sam razgovarati, a ne prihvatiti zaključke koji ne vode nikamo'

U Brežicama, Dobovi i Rigoncima oko 11 tisuća migranata

U slovensko mjesto Rigonce dolazi nova skupina migranata, a trenutno je u Brežicama, Dobovi i Rigoncima više od 11.000 migranata, priopćila je u nedjelju navečer policija u slovenskom Novom Mestu.

Policija navodi kako u Rigonce, prema hrvatskim izvorima, dolazi nova skupina migranata, od oko 1500 ljudi koju je vlak dovezao u blizinu granice.

Zelenu granicu u Rigoncima danas (od ponoći do 18 sati), prešlo je više od 7300 migranata, a jučer prije polnoći još 1070 ljudi.

U prihvatnim centrima u Brežicama i Dobovi te u blizini Rigonca do 18 sati bilo je više od 11.000 imigranata.

Slovenski policajci se nose sa stanjem i dolazak stranaca pokušavaju što prije usmjeriti u prihvatne centre u Dobovi i Brežicama. Na zelenoj granici i prihvatnim centrima osiguravaju red i mir te sigurnost svih koji rade u prihvatnim centrima. U prihvatnim centrima policija osigurava zdravstvenu i humanitarnu skrb. Prema rasploživoj logistici i smještajnim kapacitetima policijski službenici ispratili su vlakove i autobuse koji nastavljaju put do smještaja u drugim prihvatnim centrima u zemlji, izvijestila je policija Novoga Mesta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene