Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje za javnost

Milanović potpisao Zakon o izbornim jedinicama: "Predsjednik Republike nije pisar koji će raditi na mig Vlade"

Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: Davor Pongracic/Cropix
Predsjednik Zoran Milanović potpisao je Zakon o izbornim jedinicama.

Iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića stiglo je priopćenje u kojem se navodi da je Milanović potpisao Zakon o izbornim jedinicama u roku osam dana od donošenja zakona.

Pročitajte i ovo Požar u tvornici Drava International - 14 gori plastika Toksikolog o požaru u Osijeku: "Ako analize pokažu da ima dioksina, trebalo bi se odmah pristupiti čišćenju dok ne padnu kiše"

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao je novi Zakon o izbornim jedinicama u ustavnom roku, odnosno u roku osam dana od donošenja zakona, kako je to propisano člankom 89. stavkom 1. Ustava RH koji glasi: 'Predsjednik Republike proglasit će zakone u roku od osam dana od kada su izglasani u Hrvatskom saboru.' Zakon o izbornim jedinicama izglasan je u Hrvatskom saboru 28. rujna, a predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao ga je 3. listopada, dakle sve po Ustavu RH i poštujući ustavni rok.

Pravo je pitanje zašto je novi Zakon o izbornim jedinicama u Hrvatskom saboru izglasan tek 28. rujna i zašto je saborska većina pri tome u zakon ugradila 1. listopada kao datum stupanja zakona na snagu? Osim što nije vodila računa o okvirnim rokovima za donošenje novog zakona koje je postavio Ustavni sud, vladajuća većina pokušala je izvesti proceduralnu prevaru tako što je propisala 1. listopada kao datum stupanja zakona na snagu ne vodeći računa o ustavnom roku u kojemu Predsjednik Republike proglašava izglasane zakone.

Pročitajte i ovo Specijalna bolnica za plućne bolesti - 1 Provjereno donosi Djelatnica Specijalne bolnice za plućne bolesti o šokantnom saznanju: "Djelatnici su 17 godina bili potencijalno izloženi zračenju"

Predsjednik Republike nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni šlamperaj vladajuće većine u Hrvatskom saboru. Kao u ovom slučaju, Predsjednik Republike i ubuduće će voditi računa samo i isključivo o poštivanju slova i duha Ustava RH bez obzira na političke i proceduralne nasrtaje HDZ-a i njegovih partnera u Hrvatskom saboru."


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene