Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučenje konja

Pokreće se peticija za zabranu kontroverznog natjecanja: "To je zaista jedna primitivna zabava"

Aktualno Galerija Štraparijada - 1 Štraparijada - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Štraparijada - 2 Štraparijada - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Štraparijada - 3 Štraparijada - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Štraparijada - 4 Galerija 1/4 >>
Nije tradicija, već mučenje. Natjecanje konja u vuči trupaca udruga Prijatelji životinja želi zabraniti pa pokreće peticiju. Oglasila se i ministrica poljoprivrede.

Takvi događaji zaprepastili su dio javnosti. Štraparijadu, odnosno natjecanje konja u povlačenju trupaca, treba zabraniti, smatraju Prijatelji životinja.

"Jedan naš član išao je u izvid i naišao na ogromnu patnju, konjima ide pjena na usta, urlikanje, galama, propinju se, tuku se ti konji. I to je zaista jedna primitivna zabava gdje konji pate", kaže Luka Oman.

Konjima se, ističu stručnjaci, premlaćivanjem tjera strah u kosti pa, bojeći se batina, impulzivno povlače trupce.

"Konji su vrlo inteligentne i emotivne životinje, ne uspoređujem da su čovjek i konj isto, ali su vrlo slični po nekakvom emotivnom statusu. I sad kad tu životinju stalno tučete, tučete, tučete, vi kod nje napravite jedan uvjetovani refleks. Ta životinja nikada više ne može biti normalna. U ovom slučaju na pljesak vi pobuđujete iskonski strah od batina koje je dobio u štali, on se preplaši i povlači trupce jer se zapravo boji za svoj život", objašnjava veterinar Branimir Rebselj.

Pročitajte i ovo Video snimka BBB-a S delegacijom Dinama Šutnja o navodnom spašavanju navijača iz Grčke: "Treba vidjeti jesu li ispunjeni elementi bilo kojeg kažnjivog ponašanja"

Udruga prijatelji životinja pokrenula je peticiju za doradu Zakona o zaštiti životinja.

"To je prvo, a onda da na dnevni red dođe zabrana natjecanja konja u povlačenju trupaca jer jedino konkretna jasna izreka može pomoći tim kojima, a tim konjima treba pomoć čim prije", kaže Oman.

Štraparijade su i mjesta ilegalnog klađenja i zarade na uspjesima konja, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Slavica Parlov.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakve makinacije Ministri Erlić i Vučković komentirali uhićenja poduzetnice i njezinih suradnika

 "Mislim da je to šokantno, odnosno, ne šokantno, već sramotno da u 21. stoljeću još imate srednjovjekovne sajmove gdje se životinje tuče, bore se, tako da mislim da bi se to trebalo zabraniti. Trebalo se davno zabraniti i mislim da bi se i naši političari trebali malo time pozabaviti", dodaje Rebselj.

Ministrica kaže kako Zakon zabranjuje svaki oblik maltretiranja životinja i da će razmotriti inicijativu zabrane ovakvih natjecanja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene