Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već su angažirani

UGASILI DOBRO UHODAN POSAO U NJEMAČKOJ I VRATILI SE U HRVATSKU "Svaki rad u tuđini ima i neku drugu cijenu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Luka i Miroslav Šošić dobro uhodan posao u Njemačkoj ondje su ugasili i prenijeli ga u Osijek. Željeli su, kažu, pridonijeti gospodarstvu istočne Hrvatske.

Braću Šošić ratna su zbivanja iz rodne Bosanske Posavine potjerala na različite strane. Stariji Luka 2006. nastanio se u Osijeku i ondje radio različite poslove, piše Glas Slavonije.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku

Mlađi brat Miroslav kao devetogodišnjak završio je u Njemačkoj, ondje se školovao te naposljetku stekao i majstorsko zvanje za vodoinstalatera, grijanje i geotermiju.

Pet godina u Njemačkoj je imao vlastitu tvrtku, poslovao je na području Münchena i zapošljavao šest radnika. Posljednjih godinu dana i brat Luka mu se ondje pridružio. No onda je pala odluka, vraćaju se u Osijek te će u tom gradu ponuditi znanje i iskustvo koje imaju.

Krajem prošle godine registrirali su tvrtku Thermolife, sa sjedištem u Osijeku. ''Nismo došli nikome uzeti posao, nego ponuditi ovom tržištu onoga što nema, a to su nova saznanja i praksa oko primjene geotermije u sustavu grijanja, odnosno hlađenja'', ispričao je Miroslav.

Raspolažu iskustvom i znanjem, ne samo u izvođačko-monterskom dijelu posla, nego i u projektiranju i dimenzioniranju instalacijskih sustava za grijanje kod novogradnje, odnosno prilagođavanje postojećih sustava grijanja. Posebice oko sustava korištenja topline iz dubine tla, te kontrolirane izmjene zraka u prostorijama, pri čemu se upuhivanjem svježeg zraka ne gubi temperatura.

U Hrvatskoj uz sve veću financijsku podršku lokalnih i državnih institucija potiče se lokalno stanovništvo i gospodarstvo na mjere energetske učinkovitosti.

''Razlog našeg povratka temelji se i na težnji da na neki način zaustavimo odlazak mladih. I mi smo spremni kroz zapošljavanje i mentorstvo obrazovati mlade ljude i stvoriti uvjete da oni ostanu ovdje. Jer svaki rad u tuđini, koliko god to atraktivno izgledalo, u konačnici ima i neku drugu cijenu'', rekao je Luka.

Na tržištu su samo dva-tri tjedna, a već su angažirani. Rade na novom objektu na širem zagrebačkom području.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene