Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ ENGLESKE DOSELIO U HRVATSKU

Otkriva što ga je to fasciniralo i zašto je odlučio živjeti na selu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Englez Andrew Norris već 15 godina živi u Hrvatskoj te bilježi naše seoske običaje.

Andrew, inače slikar po struci, u Hrvatsku je prvi put došao 1992. godine, ubrzo nakon što je počeo Domovinski rat kako bi dokumentirao neprocjenjivu štetu koja se radila hrvatskim kulturnim dobrima.

Vratio se u Englesku gdje je devet mjeseci slikao i pripremao izložbu vlastitih crteža, fotografija i dojmova koje je sakupio tijekom boravka u Hrvatskoj. Radove je izložio u praznoj trgovini u elitnom dijelu Londona, piše Croexspress.

''Nakon toga vraćao sam se u Hrvatsku gotovo svake godine. Stigao sam 1995. u Osijek kako bih radio, no kako su započinjale protuofenzive hrvatske vojske, 'Bljesak' i 'Oluja', osjećalo se da grad postaje preopasan i da bi bilo bolje otići. Osijek je tada s tri strane bio okružen zastrašujućom vojnom silom. Sjeo sam na vlak i krenuo na sjeverozapad Hrvatske. Stigao sam u Ludbreg, u restauracijski centar. Danju sam radio kako bih zaradio za hranu i stan čisteći oštećene barokne dijelove oltara, a uvečer smo se svi okupljali kako bismo pratili ratne novosti'', ispričao je Andrew koji je tada počeo učiti hrvatski jezik.

Od 2002. živi u Zagrebu. ''Hrvatsku sam tada počeo smatrati svojim domom. Sva razmišljanja o povratku u London ubrzo su zaboravljena kada sam na ulici pronašao malog psa. Udomio sam je i nazvao Lucy. Živio sam u malom stanu u Borongaju. I dok sam se životu prilagodio jako brzo, trebalo mi je vremena da razvijem novi stil u svojoj umjetnosti. Nekoliko godina kasnije upoznao sam svoju suprugu Jasnu i u njoj pronašao srodnu dušu'', ispričao je.

U Gornjem Bukovlju, mjestu u blizini Karlovca prije 12 godina s Jasnom je kupio kuću. Bio je to početak nove ere u njegovu životu, ali i stvaralaštvu.

''Jedan dan zamolio sam susjedu bi li me malo provela kućom u kojoj je rođena, a za koju se govorilo da je najstarija u selu. Nekoliko mjeseci kasnije, ona se odselila u drugo selo i ostavila kuću praznu, završivši eru koja je trajala više od 80 godina. U tom trenutku sam shvatio kako se selo mijenja i da će ubrzo vjerojatno izgledati mnogo drugačije nego danas'', rekao je.

Andrew je tada počeo snimati seoski život. Počelo je to kao jednostavan projekt za vlastitu dušu, ali u posljednjih sedam-osam godina razvilo se u ozbiljan serijal kratkih dokumentarnih filmova o ljudima i običajima Gornjeg Bukovlja. Andrew sakuplja njihove priče iz svoje perspektive doseljenika.

Na taj način, kaže, selu daje glas. Do danas ih je snimio na desetke. Uvijek sam u svom radu imao osjećaj za dokumentarno, bilo to slikanje, skulpture, osammilimetarski film ili digitalni video pa je za mene prebacivanje na snimanje naših susjeda, njihovih priča i seoskih običaja prije nego budu zaboravljeno, bilo prirodno.

Andrew je o osnovnim principima filmografije učio kroz rad. U svoje filmove unosi osjećajnost jednog slikara, primjenjujući i neke slikarske tehnike. Eksperimentira, iskušava što funkcionira, a što ne. Sve filmove je financirao sam.

Sve njegove filmove možete vidjeti na njegovom YouTube kanalu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene