Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši premijer Ivo Sanader nastavio je iznositi obranu u slučaju Planinska.


Bivši premijer Ivo Sanader kazao je u svojoj obrani u slučaju Planinska da je odluku o kupnji sporne zgrade, bez njegova znanja, potpisala i na dnevni red vlade uvrstila njegova zamjenica Jadranka Kosor, ponovivši da on nije imao ništa s transakcijom zbog koje je optužen da je primio 17 milijuna kuna provizije

Vezani članci Slika nije dostupna Nova odgoda u slučaju 'Planinska': Sanader ima crijevnu virozu, nastavak suđenja 24. studenoga Slika nije dostupna Sanaderu se danas nastavlja suđenje u slučaju Planinska

Drugog dana iznošenja svoje obrane Sanader je podsjetio da Uskok nije izmijenio optužnicu protiv njega ni nakon što je Ustavni sud zaključio "da se političke odluke vlade ne mogu inkriminirati".

"Ali sve i da mogu kako se mene može teretiti za odluku hrvatske vlade što je kolektivno tijelo? Tim više što na dotičnoj sjednici vlade uopće nisam bio, jer ju je vodila moja zamjenica Jadranka Kosor. To tim više što dotičnu oduku vlade... nisam ni potpisao nego ju je potpisala Jadranka Kosor. To tim više što ja za tu odluku uopće nisam glasovao. I ne samo to. O toj odluci ja nisam znao ništa jer je ta odluka uvrštena na zatvoreni dio sjednice vlade, nakon što sam ja završio otvoreni dio sjednice i otišao", kazao je Sanader.

Ustvrdio je da je spornu točku na dnevni red uvrstila Kosor, koja ju je predložila ministrima, od kojih niti jedan prilikom svjedočenja na ovom suđenju nije kazao da je sa Sanaderom razgovarao o kupnji zgrade u Planinskoj.

"Imamo činjenicu da je vlada donijela odluku, da ja na sjednici nisam bio. Imamo izjave sedam ministra da im nikada nisam spomenuo Planinsku, a kamoli rekao da glasuju", zaključio je Sanader upitavši gdje je tu njegov krimen i za što je dobio "tobožnje mito od Fiolića".

U ovom slučaju Sanader je optužen da je primio 17 milijuna kuna "provizije" nakon što je ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru u obiteljsku kuću odnio novac u kutiji za hrenovke.

Sanader tvrdi da je zabranio kupnju Planinske

U svojoj obrani Sanader je ustvrdio i da je istina o Planinskoj upravo suprotna od onoga što tvrdi optužnica i tužiteljstvo, odnosno da je zabranio kupnju te nekretnine još kada je prvi put čuo za tu ideju, a kada su se kao kupac spominjale Hrvatske šume.

"To nije bilo ni od Stjepana Fiolića niti od bivšeg ministra Petra Čobankovića, a niti od bivšeg predsjednika uprave Hrvatskih šuma Darka Beuka", rekao je Sanader. Kazao je i da je prvi put za ideju da Hrvatske šume žele kupiti zgradu u Paninskoj čuo od predsjendice Sindikata Hrvatskih šuma Gordane Colnar, koja mu je poslala pismo u vladu. No, do tog pisma, kako tvrdi, više nije moguće doći, jer ono nije u spisu, "a trebalo bi biti".

Ponovio je i da je optužnica rezultat Uskokovih pritiska na ucijenjne ljude koji su ga trebali teretiti, u zamjenu za "guljenje krumpira".

Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

U prilog tvrdnji da ga je Čobanković bio prisiljen teretiti Sanader je kazao da je pred sudskim vijećem čitao odgovore iz bilježnice po redosljedu koji je dogovorio s Uskokom".

"Na pripremnom razgovoru Uskok mu je napisao pitanja i sugerirao odgovore. Kako to znamo – tako što je moj odvjetnik uz dopuštenje sudskog vijeća zatražio uvid u Čobankovićevu bilježnicu pri čemu je to i konstatirao. Predstavnik Uskoka je točno postavljao pitanja po redosljedu onome kako ih je Čobanković u bilježnici imao. Za tu predstavu je Čobanković, za priznanje svoje navodne krivice, dobio onu već u javnosti dovoljno poznatu kaznu da nekoliko mjeseci guli krumpire", zaključio je bivši premijer.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Svoju obranu Sanader bi trebao dovršiti 28. siječnja kada će, kako je najavio, govoriti o Fiolićevom "tobožnjem davanju mita" i režimu čuvanje njegove kuće gdje je prema Uskokovim tvrdnjama primio novac.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju