Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi nastup nakon bezuspješnog povratka

Sanader o Hypo banci: Psi laju, karavana prolazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader kaže da nije mogao znati s kim su i kako poslovali predsjednici banaka s kojima je, kao premijer – 'morao' razgovarati.

Sanader sudjeluje u raspravi na Europskom forumu govoreći na temu 'Dayton –15 godina poslije'. Radi se o njegovom prvom javnom nastupu, osam mjeseci nakon što je u Hrvatskoj najavio povratak u politiku, a nakon čega ga je premijerka Jadranka Kosor izbacila iz HDZ-a. Bivši hrvatski premijer je bio gost večere koju je u gradiću Alpbachu priredio šef austrijske diplomacije Michael Spindelegger. Prisutne dužnosnike glazbenim programom zabavljao je Rambo Amadeus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oko afere Hypo Austrijanci žele ispitati Zagorca putem video linka Slika nije dostupna Suđenje Kultereru Počinje proces za Hypo: Gdje su nestale milijarde eura?

Sanader je cijelo vrijeme vješto izbjegavao novinare, ne izlazeći iz svoje hotelske sobe. Na brojna pitanja Mislava Bage o aferi Hypo banke i povratka u politiku, Sanader je samo izjavio 'Psi laju, karavana prolazi'.

Ipak, kasnije je bio nešto konkretniji. 'Morao sam, kao predsjednik Vlade, razgovarati sa svim predsjednicima banaka, a što su oni radili i s kim su poslovali, ja to ne mogu znati', rekao je tijekom govora na Forumu Sanader. Po završetku svojeg izlaganja, skup je napustio kroz stražnja vrata, kako bi izbjegao najezdu novinara.

Neki od sudionika današnje konferencije, među kojima je bio i Goran Radman, prenijeli su nam dojmove o susretu sa Sanaderom. 'On je uvijek bio ambiciozan čovjek i meni se i danas takvim čini. On je čovjek koji ima želju sudjelovati, utjecati i traži odgovarajući način da to i ostvari', rekao je Radman. Sanader je nepopularan, izbrisan. No je li i otpisan.

'Ja mislim da se Sanader neće maknuti, to mogu neki drugi i to je sasvim sigurno', zaključio je Radman. Albach će dogodine okupirati političari. Sanadera možda neće biti, ali njih hoće. Sanader se smjestio u hotel Romantik, poznat po sastancima iste vrste.

>> Sanaderov uži kabinet žele na klupi za svjedoke

>> Sanader se uskoro vraća u Hrvatsku preko Austrije?

Europska budućnost bila je sumnjičava, no za kratko. Dan poslije Albach izgleda kao mjesto kao iz slikovnice. Kućice s cvijećem, prekrasan pogled. Austrijanci tu već desetljećima žele, u takvom inkubatoru, stvoriti buduće političare. Ne teže elitizmu kao švicarski Davos.

'Mi želimo biti drugačiji od Davosa. Tamo dolaze državnici, bogataši i poduzetnici, a mi ovaj Forum vodimo za mlade', rekao nam je osnivač Europskog fonda Erhard Busek. Busek vodi ključnu ulogu u Europskom forumu. Pa i kod odabira gostiju. Za mlade je odabrao Sanadera za predavača. 'Mislim da ga je bilo lako pozvati jer je 10 godina živio u Tirolu. Pa i to je nešto', dodao je Busek. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene