Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mravkova obrana želi ispitivanje

Sanaderov uži kabinet žele na klupi za svjedoke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članove užeg kabineta Sanaderove Vlade, u kojem je sjedila i sadašnja premijerka Jadranka Kosor, branitelj Ivana Mravka želi na klupi za svjedoke.

Bivši predsjednik Uprave HEP-a osumnjičen za malverzacije koje su tu javnu tvrtku oštetile za oko 650 milijuna kuna, sada tvrdi da je radio prema napucima samog političkog vrha. Na klupi za svjedoke obrane Hepovca Ivana Mravka i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca žele Sanaderov uži kabinet. Sjedili su ondje i aktualni ministri kao i premijerka Jadranka Kosor.  'Apsolutno ne isključujem tu mogućnost. Dapače, vrlo je velika mogućnost da budu svjedoci, da li će oni biti svjedoci optužbe ili svjedoci obrane sasvim je irelevantno. Ali treba rasvijetliti kompletnu situaciju i ulogu svakog od aktera,' rekao je odvjetnik Ivana Mravka, Branko Šerić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objava dijelova tajnog iskaza USKOK traži istragu zbog odavanja službene tajne Slika nije dostupna 'Konstrukcije HDZ-a' 'Ne laže Polančec nego premijerka'

>> Mravak se u USKOK-u 'branio istinom'?

Mravak tvrdi da popuste na HEP-ovu struju nije dijelio svojevoljno. Diokiju, Dina-i, TLM-u i ostalima naplaćivalo se prema uputama s vrha. 'Na dobrom ste putu kad kažete da je postojala mogućnost da je postojala neka politička volja kako kome tarifirati i u kolikoj mjeri struju pa tako tarifirati po nekoj nižoj tarifi nego što je inače bila,' dodao je Šerić. Obrana će svjedoke iz politike pozvati na ispitivanje u sklopu svoje istrage. Jednako postupaju i branitelji u slučaju Podravke. Problem je što svjedoci nisu dužni odazvati se.

'Ja smatram da je to i njihova moralna obaveza da to učine, a u krajnjoj liniji kad tad će doći jer u kasnijoj fazi postupka će im to biti obaveza, samo što će se još izvgnuti jednom unakrsnom ispitivanju koje nije ugodno,' rekao je odvjetnik Darka Marinca, Ante Madunić. U slučaju Podravka branitelji su za svjedoka zvali i bivšeg premijera Ivu Sanadera. Uvlačenje politike tvrde nije strategija obrane već zbilja ovih istraga. 'Naprosto svaki od tih predmeta je već od strane USKOK-a ograničen politikom i ljudima koji su apsolutno direktno upleteni na ovaj ili onaj način. Ili ih se pokušava zaštititi ili ih se direktno gura unutra,' rekao je Madunić. Istrage još traju. One u HEP-u sada se okreću tome gdje su završavali milijuni. Neki osumnjičeni već su priznali da je dio novca bio namijenjen za financiranje HDZ-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene