Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivica Babić izašao iz pritvora!

VIDEO 'Ja nisam lažni invalid Domovinskog rata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrija Jarak razgovarao je s Ivicom Babićem, a cijeli razgovor pogledajte u Dnevniku Nove TV.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić pušten je iz istražnog zatvora u Remetincu, jer je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas ukinulo odluku suca istrage koji je Babiću odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Pročitajte i ovo Ilustracija 28-godišnjak iza rešetaka Policija objavila detalje krvave noći kod Imotskog u kojoj su dva muškarca teško ozlijeđena KBC Split - 1 Završio u pritvoru Nemile scene u bolnici: Mladić nogom opalio liječnika pa ga policajci morali smirivati

Babićev odvjetnik Milenko Umičević izjavio je da je zadovoljan što je izvanraspravno vijeće prihvatilo njegovu žalbu i ukinulo istražni zatvor.

"Zaista sam zadovoljan da je Županijski sud u Zagrebu, ne podlijegavši bilo kakvim pritiscima, donio ispravnu odluku", kazao je Umičević.

Najavio je da će podnijeti žalbu i na nalog o provođenju istrage jer smatra da se u konkretnoj situaciji 'nikako ne može primjenjivati Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije', s obzirom je nedjelo koje se Babiću stavlja na teret počinjeno početkom 1996. kada više nije bilo "neposredne ratne opasnosti". Potpuno neprihvatljivim smatra tumačenje državnog odvjetništva da se ta odredba može primjenjivati sve do kraja mirne reintegracije u hrvatskom Podunavlju.

'Ja nisam lažni invalid Domovinskog rata'

Odmah po izlasku iz Remetinca Babić je stigao u redakciju Dnevnika Nove TV. Na pitanje Andrije Jarka je li on lažni vojni invalid Babić je odlučno rekao da nije. 'Nisam, ja sam dragovoljac Domovinskog rata od 1991. sam sudionik rata na prvoj crti bojišnice, u borbenim postrojbama. Do 1993. Jesam ratni vojni invalid. To je vještačeno na prvostupanjskom povjerenstvu, na drugostupanjskom povjerenstvu, rađena je revizija. To je čak i Državno odvjetništvo istraživalo i tu nema nikakve sumnje', odgovorio je Babić.

Babićev odvjetnik: 'Pritvoren je zbog utjecaja na svjedoke, a dvojica su pokojni!'

Babić je u istražnom zatvoru od petka, a u žalbi na odluku o pritvoru njegov je odvjetnik naveo da su na popisu svjedoka na koje bi navodno mogao utjecati navedena i dvojica pokojnika. Podsjetio je da je Babiću oduzeta sva potrebna dokumentacija koja se odnosi na utvrđenje zdravstvenog stanja, ali i ona koja se odnosi na postupak ostvarenja statusa ratnog vojnog invalida.

Šefa liječničkog sindikata, koji je krajem prošle godine pokrenuo štrajk liječnika prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud, tužiteljstvo tereti da je smetnje vida na oku koje je imao od djetinstva, lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu 1992., što je iskoristio za ostvarivanje prava vojnog invalida. Tužiteljstvo tvrdi da se nepripadajućim pravima hrvatskog ratnog vojnog invalida Babić okoristio za čak 660 tisuća kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene