Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajne morske grdosije

Tamo gdje je pristup zabranjen: Kamera Nove TV bila je na divovskom nosaču aviona. Izgleda atraktivno, ali tu je zbog ozbiljnih operacija

Hary Truman, američki nosač aviona na nuklearni pogon jutros je uplovio u Split. 333 metra duga grdosija, koja nosi oko 90 aviona i helikoptera, izazvala je zanimanje javnosti.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov je jedina hrvatska novinarka koja je isplovila na Trumanu. I to prije sedam godina kada je nosač zrakoplova posljednji put bio u splitskom akvatoriju.

Bila je to njegova usputna stanica prema Siriji i Iraku. Tada su snimljeni prizori s komandnog mosta i s palube, a kamera Nove TV zavirila je tamo gdje drugima pristup nije bio dopušten.

''Naravno da sam se izgubila. Beskrajni hodnici, na stotine stepenica... ali zato je tu posada koja vas uvijek navede u pravom smjeru - do palube'', prisjeća se Pezo Moskaljov.

Truman je jedan od najvećih na svijetu, plovi na nuklearni pogon i na nosaču aviona nikada ne spavaju. ''Visok je kao zgrada od dvadesetak katova, a dugačak kao tri nogometna igrališta'', pojasnila je Pezo Moskaljov koja je dodala da su pripremljeni za sve scenarije.

Usporedila ga je s Opuzenom, koji ima manje stanovnika i koji nema bolnicu, a Truman ima sve! ''Imaju liječnike, zubare, operacijsku salu, trgovinu, frizerski salon, knjižnicu, teretanu čak i sa sprave za vježbanje u utrobi između zrakoplova'', opisala je.

Kažu da prate sve aktualne vijesti i da su aktivni na društvenim mrežama. ''Sami se pobrinu za pitku vodu jer su mjesecima tamo. Ali nemaju privatnost. Ima pet tisuća članova! U spavaonici je po 30 ljudi'', rekla je Pezo Moskaljov u Dnevniku Nove TV.

Na tom brodu se snimao kultni film ''Suze Boga sunca'' s Bruce Willisom. No, na brodu je alkohol zabranjen. ''Rade više od pet tisuća obroka dnevno. Ako se dobro sjećam, dnevno potroše 60 tisuća dolara na hranu'', kazala je Pezo Moskaljiov.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "uskraćuje isplatu vojnicima" Milanović opet opleo po Banožiću: "Ministar obrane nastavlja zlostavljati vrh Hrvatske vojske"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZABRINUTOST NA VRHU Najopasnije razdoblje od Drugog svjetskog rata: "Nitko ne gomila 140.000 naoružanih vojnika na granici neke zemlje, a da to nije velika prijetnja"

Iako, kako kaže Pezo Moskaljov, sve izgleda atraktivno, ne smijemo zaboraviti da su oni ovdje zbog puno ozbiljnijih operacija po kakvima su poznati - od Iraka, Afganistana, Sirije i borbe protiv ISIL-a.

''Nosač je isplovio početkom prosinca. Pretpostavlja se da će mjesecima biti na moru. Prošli mjesec u vježbama je sudjelovala i Hrvatska. No, Amerikanci nikad javno ne komuniciraju buduće operacije. To je vojna tajna'', zaključila je Pezo Moskaljov.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene