Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilateralne i sigurnosne teme

Detalji Banožićeva posjeta Varšavi: "Poljaci i Hrvati stari su vojni znanci. Otvorila se ponovno tema školovanja"

Aktualno Galerija Ivana Pezo Moskaljov Ivana Pezo Moskaljov Foto: DNEVNIK.hr Mario Banožić Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr +0 Mariusz Blaszczak Galerija 1/3 >>
Situacija u hrvatskom susjedstvu, ali i mnogo sjevernije, na istočnoj granici Europe, bile su samo neke od tema o kojima su razgovarali hrvatski i poljski ministar obrane.

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u Poljskoj s kolegom Mariuszom Blaszczakom. Složili su se da je bilateralna suradnja dviju zemalja odlična, osobito u području obrane te da može biti primjer drugim državama, priopćili su iz MORH u ponedjeljak.

Susret u Varšavi pratila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BILATERALA O SIGURNOSTI Napetost na svakom koraku: Dogovoren dan D za Rusiju i SAD

''Stanje na Baltiku, gdje Rusi već tjednima gomilaju što vojnike, što naoružanje i ostalu sofisticiranu tehniku, nikoga od NATO saveznika ne ostavlja ravnodušnim, pa tako ni Poljsku ni Hrvatsku. Onaj scenarij koji gledamo već tjednima, strah zapada od ruske invazije i dalje je prisutan. I danas se o tome razgovarali. Amerikanci su dali do znanja jasno da neće smanjivati broj vojnika uz granicu s Ukrajinom. Dakle, sigurnosne teme, kao i one bilateralne bile su na stolu nakon susreta hrvatskog i poljskog ministra obrane.

Poljaci i Hrvati stari su vojni znanci. Surađivali su na području obuke, zajednička uvježbavanja specijalaca, ali danas se otvorila ponovno tema školovanja. Hrvatski ministar volio bi vidjeti poljske vojnike na izobrazbi na hrvatskom vojnom učilištu.

Hrvatska delegacija ovdje je dočekana s najvišim vojnim počastima. Bilo je tu i, moram reći, malih prosvjeda u centru grada onih ljudi koji se ne slažu s odlukama poljske vlade.

Hrvatska je ovdje od 2017. godine kao dio NATO-vog štita uz rusku granicu. Na vatrenim položajima na sjeveru 80 je hrvatskih vojnika. Svi oni smješteni su u bazi Bemowo Piskie. Sutra će ih posjetiti ministar obrane s delegacijom. Njihova misija uskoro završava i tada će ih zamijeniti novi hrvatski kontingent'', izvijestila je reporterka Pezo Moskaljov.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene