Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPOZORENJE NATO-U

Rusija zvecka oružjem: "Savez je pribjegavao izravnim provokacijama..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusko ministarstvo obrane upozorilo je zapadne vojne atašee na opasnost od oružanog sukoba Rusije i NATO-a s obzirom na nedavne napetosti tih dviju strana zbog Ukrajine.

"Savez je u posljednje vrijeme pribjegavao izravnim provokacijama koje predstavljaju visoki rizik od eskalacije u oružani sukob", rekao je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra obrane Alexander Fomin diplomatima u Moskvi.

Ministarstvo je međunarodnim vojnim predstavnicima, uključujući onima iz 14 članica NATO-a, podijelilo snimku u kojoj Fomin kritizira NATO.

Fomin je optužio NATO za masovno povećanje vojnih aktivnosti proteklih godina. Samo u 2020. godini se broj vojnih preleta blizu ruske granice povećao s 436 na 710, rekao je. NATO je svake godine provodio 30 velikih vojnih vježbi s borbenim scenarijima koji uključuju Rusiju, dodao je Fomin.

Fomin je ponovio da Rusija traži sigurnosna jamstva od NATO-a i kraj širenja tog saveza na istok. Upozorio je protiv ulaska Ukrajine u NATO.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je zaprijetio posljedicama ako NATO nastavi napredovati u ruskom susjedstvu.

No Kremlj i ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi nadaju se dijalogu s NATO-om u novoj godini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna satelitske snimke Rat sve bliže? Snimljeno gomilanje vojske uz Ukrajinu: "Raspoređujemo trupe zbog neprijateljskih akcija"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prvi put Rusi testirali "nevidljivo" oružje, Putin zadovoljan: "U cik zore smo ispalili salvu hipersoničnih projektila"

Fomin je rekao da je Rusija bila spremna na pregovore licem u lice i pritom kritizirao NATO što godinama odbija svaku ponudu Moskve i daje prednost, kako je rekao, putu konfrontacije.

Rusija je više puta osudila NATO zbog širenja vojnih baza i postavljanja oružanih sustava sve bliže Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza prije 30 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene