Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INCIDENT U MARUŠEVCU

Pernar je promijenio priču o napadu "svećenika", donosimo i drugu stranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do incidenta u Srednjoj školi Maruševec, vjerskoj školi s pravom javnosti, došlo je nakon što je odgajatelj Robert Rakamarić navodno fizički napao Ivana Pernara. Donosimo vam njegovu stranu priče.

Saborski zastupnik Ivan Pernar nastavlja praksu druženja s učenicima, mimo upozorenja pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, no budući da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno izdalo naputak ravnateljima da se u školama treba poštovati kućni red i zakon te da osobama koje se nisu najavile i prethodno dobile dopuštenje za dolazak od ravnatelja, ne smiju dopuštati boravak u zgradi i krugu škole, Pernar druženja s učenicima u zadnje vrijeme održava izvan obrazovnih institucija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Učenik napravio kaos u školi? Ukrao bocu sa živom iz laboratorija i prolio je po dvorištu Slika nije dostupna NA SABORSKOM ODBORU Pravobraniteljica za djecu poručila najmlađima: "Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira!"

U ponedjeljak je tako bio u Srednjoj školi Maruševec, vjerskoj školi s pravom javnosti kojoj je osnivač Kršćanska adventistička crkva, kojoj je i sam svojevremeno pripadao, no tijekom posjeta, kako kaže, došlo je do incidenta. Naveo je prvo da su "učenici bili prva liga" te da se i "ravnateljica došla rukovati s njime" i bila "iznimno srdačna".

No, potom je napisao kako je tijekom slikanja s učenicima do njih došao zaposlenik škole Robert Rakamarić "i počeo mi se prijetiti, a učenike tjerati nazad u školu iako im je nastava već završila. Učenici su ga zgroženi njegovom sirovošću izignorirali i tada je učinio nečuveno, odnosno ono čemu nisam svjedočio još od izbacivanja iz Sabora.

Pokušao mi je pred očima svih učenika istrgnuti mobitel iz ruke. Budući da smo se nalazili na livadi koja nije dio škole bio sam tim više šokiran njegovim nekulturnim ponašanjem. Ponašao se prema saborskom zastupniku kao prema svom djetetu. Primitiva na najjače, da sam mu poslodavac dao bi mu otkaz, neka se kod svoje kuće tako ponaša", napisao je Pernar na svom Facebook profilu.

Nešto kasnije, objavio je i fotografiju Rakamarića, uz popratni tekst koji obiluje teškim riječima.

"Kad napadnete javnu osobu koju prati 167.000 ljudi..."

Istim je tonom, vrijeđajući Roberta Rakamarića, nastavio: "... Kada napadnete javnu osobu koju prati 167.000 ljudi, tada vaš čin postaje javna stvar bez obzira radilo se o korisnici pučke kuhinje, saborskom stražaru, policajcu ili adventističkom svećeniku. (...) Onog trena kada anonimna osoba fizički napadne javnu osobu (ne)svjesno je pristala na izlazak iz svijeta anonimnosti".

Kontaktirali smo stoga u utorak ujutro PU varaždinsku i pitali je li policiji prijavljen ikakav incident kod SŠ Maruševec, no glasnogovornica Marina Kolarić kazala nam je da nemaju nikakvih prijava o tome. Potvrdila je i da su nakon našeg upita poslali onamo policijske službenike da ispitaju o čemu je stvar.

Prozvani Robert Rakamarić, koji u toj školi radi kao odgojitelj, i nije svećenik, nije želio šire komentirati što se dogodilo, jer je, kaže, dao očitovanje školi pa će se ravnateljica o svemu službeno oglasiti, no zanijekao je da je došlo do fizičkog kontakta i dodao kako je potresen optužbama i kvalifikacijama koje mu je Pernar uputio putem medija.

Iz škole su na koncu na upit DNEVNIK.hr-a o ovom slučaju odgovorili: "U ponedjeljak, 13. ožujka 2017., nakon nastave, oko 16:30 sati, ravnateljica je primila obavijest da je na školskom imanju viđen zastupnik g. Ivan Pernar. Kako se nije najavio njegov posjet, a ravnateljica je otišla upravo iz škole, upozorila je dežurne odgojitelje Maju Car i Roberta Rakamarića o dojavi te ih zamolila da obrate pažnju na sigurnost učenika i na dežurstvo na ulaznim vratima. Kako je bio kraj nastavnog dana, učenici su izlazili iz škole, a neki šetali ispred škole. G. Pernar je okupio skupinu učenika na travnjaku ispred škole, koji je dio školskog imanja, razgovarao s njima i počeo se slikati svojim mobitelom zajedno s učenicima.

Kako se radi o većini maloljetnih učenika, i usto bez odobrenja Škole i roditelja, naš je odgojitelj upozorio g. Pernara da to ne čini. Kad je g. Pernar - oglušujući se na zahtjev odgojitelja - uključio izravni FB prijenos, odgojitelj je ispružio ruku prema mobitelu, što se moglo protumačiti kao da će ga uzeti ili kao da želi zaštititi učenike, ali ga nije ni dodirnuo.

Odgojitelj je nakon toga pozvao učenike da uđu u prostorije škole i učeničkog doma, što su neki učinili, a neki nisu. Nakon toga, ne znajući što se dogodilo, stigla je i ravnateljica, koja je prišla g. Pernaru, pozdravila ga i rekla da je kao osoba dobrodošao, ali kao saborski zastupnik i političar trebao se najaviti. G. Pernar je rekao da ju je pokušao naći, ali nije u tome uspio. Rekao je i da žuri i da će uskoro otići. Sve je završilo mirno.

Nakon tih događaja, na FB statusu g. Pernara pojavile su se netočne tvrdnje o odgojitelju Robertu Rakamariću, da je svećenik, da je fizički nasrnuo na saborskog zastupnika, da je 'psihijatrijski slučaj', što su mediji prenijeli te je tako nanesena šteta kako našem odgojitelju, tako i cijeloj školi.

Naša škola nije nasilna, kao ni naši zaposlenici. Ipak, imamo pravo držati učenike podalje od politike i političkih utjecaja. Naša je škola provela potrebne mjere sigurnosti te je glavniulaz bio zaključan sve vrijeme otkad je naputak o neovlaštenom ulasku u prostore škole došao od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja.

Odogađaju upravo izvješćujemo pravobraniteljicu za djecu i MUP. Nadamo se da će i naš slučaj upozoriti nadležne službe o pokušaju iskorištavanja djece i mladih u političke svrhe te da će i g. Pernar shvatiti da postoje legitimni i pozitivniji pristupi u odnosima s ustanovama i drugim osobama", piše u dopisu SŠ Maruševec koji potpisuje v.d. ravnateljice dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija. Za DNEVNIK.hr kazala je i kako istražuju sve "mogućnosti zaštite našeg odgojitelja".

No, činjenica je kako škola sve do upita DNEVNIK.hr-a nije prijavila policiji incident na području školskog imanja.

"Live služi kao instrument da maknem idiote s vrata" 

Zastupnik Ivan Pernar u utorak je pak ponešto ublažio retoriku, ali od pogrdnih kvalifikacija nije odustao: "Budući da sam primijetio kod dijela adventista da opravdavaju postupak Roberta Rakamarića, prisiljen sam objasniti kontekst samog događaja. Naime, istina je što Frančeski kaže da nije bilo fizičkog kontakta, ali ne cijela - bilo bi ga da kojim slučajem nisam brzinski reagirao i izmaknuo mobitel iz dosega ruke tog adventističkog teologa.

Naime, da je uspio dohvatiti moj mobitel, morao bi se natezati s idiotom iako to ne želim. U tom slučaju bilo bi fizičkog kontakta, odnosno fizičkog napada na saborskog zastupnika. Druga stvar, kaže Frančeski da Rakamarić nije htio da ga se snima (ići live) i to je točno, međutim, isto je tako točno da često nailazim na agresivne ljude i svaki put u takvim situacijama kažem "idemo live" s ciljem da se agresivna osoba makne od mene i prestane se prijeteći ponašati.

90% ljudi u takvoj situaciji, koji ne žele biti snimljeni u svom primitivnom ponašanju jednostavno se okrene i od livea ne bude ništa. Drugim riječima, live služi samo kao instrument kojim maknem idiote s vrata. Međutim, dio ipak želi ići live i to je onih 9% kojima nije bed blamirat se pred javnosti.

Međutim, Rakamarić spada u onu posebnu grupu od 1% poput one žene što me napala pred pučkom kuhinjom i pokušala mi istrgnuti mobitel iz ruke. Morao sam javno ukazati na njegovo ponašanje s ciljem da obeshrabrim one koji bi to u budućnosti pokušali".

Iz škole su najavili kako će Pernara prijaviti pravobraniteljici za djecu i MUP-u, no na uvrede na FB profilu odgojitelj Rakamarić, kako su nam rekli u školi, može reagirati samo privatnom tužbom. Hoće li to i učiniti, još nije poznato.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene