Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Previše nepoznanica u slučaju

Otkriveno kad bi moglo biti novo ročište uhićenim Hrvatima, državna tajnica: "Oni su konsternirani, zapanjeni"

Novo ročište uhićenim Hrvatima bit će sutra, najavila je državna tajnica.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić rekla je da se Hrvate koji su u Zambiji jučer opet uhićeni, prema sadašnjim informacijama, tereti za isto kazneno djelo.  

"Ono što mi ovog trenutka znamo, iako nemamo službene potvrde, jest da ih se tereti za isto kazneno djelo i upravo se veže za ona događanja s početka 12. mjeseca", rekla je Metelko-Zgombić.

Kazala je kako će Ministarstvo nastaviti intenzivno raditi na slučaju, da je ministar vanjskih poslova u kontaktu sa zambijskim kolegom. Veleposlanik stiže u Lusaku. Zatraženi su sastanci u zambijskom ministarstvu vanjskih poslova, s ministrom pravosuđa, unutarnjih poslova. Hrvatska strana je u kontaktu s delegacijom EU-a u Lusaki.

Nema službene potvrde da je prijava stigla iz Hrvatske. 

"Ono što možemo razumjeti iz zambijskih propisa i njihove prakse, naši državljani nisu bili oslobođeni optužbi, nego je postupak bio obustavljen. Optužba je bila povučena, što znači da sud nije donio  pravomoćnu odluku jesu li odgovorni ili nisu. U takvim slučajevima uvijek postoji mogućnost da se takav postupak ponovno pokrene, odnosno obnovi", rekla je.

"Bili smo zapanjeni. I to smo i prenijeli diplomatskim putem zambijskoj strani. Da je u tako kratkom roku došlo do promjene stava. Formalno, uvijek se to može obrazložiti novim dokazom, ali mi o tome nemamo službenu informaciju. Moramo čekati prvo ročište, na kojem će tužitelj izaći sa optužnicom i novim dokazima koji su njega potaknuli da se optužnica opet aktivira", rekla je.

Kaže da su svi mislili da je za Hrvate slučaj gotov nakon što su dobili čak i nalog da napuste zemlju.

"No stvarni pravni završetak postupka mogao bi biti samo onda ako se on potpunosti provede i sud donese odluku o njihovoj krivnji. Mi smo se nadali da će to biti riješeno u kraćem razdoblju", kazala je.

"Iz onih dokumenata koji su njima predstavljeni u zračnoj luci zaista izgleda da se aktivira stara optužnica i da im se opet na teret stavlja pokušaj krijumčarenja djece", dodaje.

"Svi smo svjesni neobičnosti ovakve situacije, da u tako kratkom roku dolazi do promjene stava", dodala je.

"Oni su konsternirani, zapanjeni. Možete zamisliti u kakvom su sada stanju. Postupak i dalje traje. U istim su pritvorskim prostorijama u kojima su bili. Postupak će se nastaviti i trebat ćemo se nositi s time", ispričala je.

Kazala je da očekuju od zambijskog suda skoro okončanje tog postupka. 

Ivan Malenica rekao je kako su i djeca hrvatski državljani te da se diplomatskim putem nastavlja briga o njima.

"Nije se otvaralo pitanje valjanosti njihovih dokumenata ni valjanosti isprava. Izdani su po proceduri koja je u Hrvatskoj važeća. Nastavljamo brigu o djeci", dodao je ministar.

Kazao je da u odnosu na jučer nema puno više informacija. Prema nekim informacijama, sutra bi možda trebalo biti novo ročište. Tada bi se trebalo znati nešto više.

"Čudna je situacija", rekao je.

Ne može potvrditi informaciju da je prijava došla iz Hrvatske.   

"Svakako je ozbiljna situacija. S obzirom na to da se radi o hrvatskim državljanima koji su dolje, jako me brine ova situacija", kazao je.

Jučer opet uhićeni

Osmero Hrvata zaustavljeno je jučer u zračnoj luci u Zambiji. Oduzeli su im dokumente i ponovno su uhićeni, dan nakon što im je sud naredio da imaju 48 sati da napuste zemlju.

Hrvati su se uredno čekirali na aerodromu, a na samom izlazu prema avionu zaustavili su ih predstavnici Ureda za imigraciju i odveli.

Još nije sasvim jasno zašto su im zabranili odlazak. Hrvatska je najavila kako slijede brojne diplomatske aktivnosti na najvišim razinama i prema zambijskim vlastima i prema Europskoj uniji kako bi se zaštitili hrvatski državljani.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene