Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljiva rasprava

ŽUSTRO U SABORU 'Stječe se dojam da marihuana liječi sve, od zubobolje do raka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru su se zastupnici dotaknuli teme droga među kojima i marihuane za koju mostov Ivan Lovrinović kaže kako se iz medija stječe dojam da je izuzetno korisna.

Mostov saborski zastupnik Ivan Lovrinović poručio je u petak kako, prateći medije i rasprave o korisnosti ili štetnosti marihuane te njezine eventualne uporabe u medicinske svrhe, stječe dojam da je marihuana "toliko korisna da je treba uzimati kao dodatak prehrani".

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Zaplijenjena marihuana Na području Kaštela Kada ih je ugledao, pokušao je pobjeći: 29-godišnjaku policija oduzela pozamašnu količinu droge

"Priča o marihuani je apsolutna laž i farsa", kazao je Goran Dodig u ime Kluba HSS-HDS, u raspravi o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u RH za 2014, . Složio se kako bi se tu laku drogu moglo davati pacijentima u strogo indiciranim situacijama ali i ocijenio kako, ukupno gledano, od marihuane ima više štete nego koristi.

Lovrinović: Iz medija se stječe dojam da marihuana liječi sve, od zubobolje do raka

"Mediji su puni napisa o ljekovitost marihuane pa se stječe dojam da liječi sve - od zuboblje do raka, gotovo da ga se treba uzimati kao dodatak prehrani", replicirao mu je Lovrinović.

Dodig je rekao i kako Hrvatska ima dobro razrađene teorijske programe, ali da oni nisu provjereni u praksi. "To što kažemo da je liječeno toliko i toliko ovisnika, to još ništa ne znači. Je li itko postavio pitanje koliko je izliječenih? Koliko je resocijaliziranih? Koliko se zaposlilo tih ljudi? Naravno da nije, jer to nikoga nije briga", poručio je.

Za 'mostovca' Miru Bulja ključno je što radi sustav i institucije zadužene za borbu protiv narkomafije. "Zapinje li možda u sustavu pa netko štiti te narko dilere koji truju našu djecu", zapitao se.

Njegova stranačka kolegica Ines Strenja Linić upozorila je na problem Smart Shopova koji posljednjih godina "ubrzano niču", a u kojima se legalno mogu kupiti pripravci koji imaju sličan učinak kao marihuana.

Strenja Linić: Prioritetno suzbiti Smart Shopove

"Svi znamo da su Smart Shopovi trgovine specijalizirane za prodaju psihoaktivnih supstanci te pratećih alatki i literature te na tom planu. Dakle, na suzbijanju takve trgovine prioritetno moramo raditi", istaknula je.

Prema izvješću, u 2014. ukupno je u zdravstvenom sustavu bilo liječeno 7.812 korisnika droge, što je za 46 osoba manje nego godinu ranije. Udio opijatskih ovisnika u ukupnom broju liječenih osoba je sličan kao i ranijih godina i iznosi 79,9 posto. Kod opijatskih ovisnika prevladava ovisnost o heroinu (95,1 posto), dok kod neopijatskih ovisnika prevladava ovisnost o marihuanu (70,2 posto).

U izvještajnom razdoblju ukupno je umrlo 99 osoba od uzroka povezanih sa zlouporabom psihoaktivnih droga.

Krpan: Reklamiranje piva šalje krivu poruku

Govoreći o štetnom utjecaju droga, Sandra Krpan (SDP) založila se i za snažniju kampanju protiv konzumiranja alkohola, pa tako i za zabranu reklamiranja piva na televiziji. "Gledajući te reklame, ako pijete jedno strano pivo možete naučiti kako biti pravi muškarac, onakvog kakvog žene žele, koji zna da je jedno/jedna dovoljna. Volite li više domaće pivo možete se vratiti u prošlost, upoznati bogatstvo hrvatskih dijalekata, toponime, geografiju, razviti nacionalni ponos navijajući za hrvatsku reprezentaciju. Te reklame šalju krivu poruku", poručila je.

Raspravu o mladima i drogama skrenula je i na pitanje zdravstvenog odgoja u školama.

"Zdravstveni odgoj uveden je u škole za vrijeme ministra Željka Jovanovića i izazvao je toliko nepotrebne bure u javnosti, a čini samo dobro našoj djeci jer su ona u tim pitanjima bila zapuštena. Samo zadrta i zatucana osoba može vidjeti loše u modulima - živjeti zdravo, prevencija ovisnosti, prevencija nasilničkog ponašanja, spolna rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje", ustvrdila je Krpan.

Ilčić: Prevencija ovisnosti kolateralna je žrtva priča o spolnosti

Za Ladislava Ilčića (Hrast), prevencija ovisnosti kolateralna je žrtva priča o spolnosti. "Jer, dok kod ovisnosti imamo konsenzus i ne bojimo se izaći s jednom moralnom činjenicom da je ovisnost loša, znači koristiti taj pojam što je dobro, što je loše, kod spolnosti se danas ne smije reći, recimo, da je promiskuitetno ponašanje loše, jer vas napadnu i kažu da ste nazadnjački", poručio je Ilčić.

Krpan mu je na to odgovorila kako se može reći da je promiskuitetno ponašanje loše, ali i dodala da se "ne može reći da je masturbacija loša te da će djeca koja na taj način istražuju svoju seksualnost završiti u paklu".

Ilčić joj je zamjerio da navodi radikalne primjere. "Ove primjere koje navodite koji su tako radikalizirani, iako o masturbaciji možemo pričati", kazao je.

Na njihove replike reagirao je predsjednik Sabora Željko Reiner: "Bolje ne! Nije tema!". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene