Na početku godine posebno je odjeknula jedna vijest iz gospodarstva. Ivan Čermak prodao je maloprodajni lanac Crodux slovenskom Petrolu.

Galerija


Umirovljeni general Ivan Čermak čini se pronašao je dobar recept. Ovo je već treći put da je ni iz čega podignuo lanac benzinskih postaja i na vrhuncu rada ih prodao. Otkrio nam koji su mu sljedeći pothvati.

Vezani članci Slika nije dostupna Čermak popravlja imidž, a ministar Kotromanović pozira Slika nije dostupna Čermak uzvraća udarac Vrdoljaku

"Gledajte, to je jedan logičan potez, nema više prostora na tržištu za širenje, dolazi dio kad veliki kupuje manjeg. Prodaja je u tijeku, dogovorili smo manje-više sve, mislim da će trajati negdje od 6 do 9 mjeseci", rekao je Čermak.

Čeka se odluka regulatora. Iako je iznos transakcije tajan, navodno je riječ o 200 milijuna eura.

Čermak je ovo napravio treći put po iskušanom receptu. Izgradio je uspješnu tvrtku i na vrhuncu je prodao. Novi vlasnik zadržat će oko 1300 sadašnjih zaposlenika. Preuzimanjem 91 Čermakove benzinske postaje slovenska kompanija imat će više od 200 prodajnih mjesta u Hrvatskoj.

Umirovljeni general, koji je u naftnom biznisu na međunarodnom tržištu, ima velike planove i u Hrvatskoj.

"Gradit ćemo termoelektranu koja će biti totalno zelena energija, nećemo ispuštati uopće CO2 u zrak, paralelno ćemo proizvoditi vodik, na domaćem tržištu ćemo širiti terminale, radit ćemo velike građevinske projekte", kazao je Čermak.

Hrvatska uvozi sirovu naftu za preradu i utoliko je energetski ovisna, no možda se bude li sreće i to promijeni, kaže Čermak. "Mi se nadamo, s obzirom da imamo i koncesije za bušotine za plin i za naftu, da možda i mi nešto nađemo pa će vjerojatno Hrvatska moći biti neovisnija o uvozu koji ima sada."

U svakom slučaju, ovako velika transakcija na početku godine za koju se svi nadaju da će donijeti oporavak, možda ohrabri i druge na veći korak. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr