Mr. sc. Ivan Čačić, jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih meteorologa u Hrvatskoj, ali i svijetu, novo je lice prognoze Nove TV.

Galerija


Najgledanijem informativnom programu u zemlji Ivan Čačić se pridružio u rujnu, kao novi član tima meteorologa kojeg čine Darijo Brzoja, Ana Bago i Maja Bubalo.

Vezani članci Serija Bogu iza nogu - 11 Markantni Turčin izaziva pravi kaos u "Bogu iza nogu", a neke će njegova pojava u potpunosti opčiniti, jer tko bi mu odolio Ivan Čačić - 2 Legendarni prognostičar upozorava na veliku opasnost koja nam prijeti: "Ovako možemo smanjiti našu ranjivost"

"Svakom je neosporna, gotovo i banalna činjenica da živimo na površini Zemlje. No, manje je razvidno da živimo na dnu oceana koji se zove atmosfera i upravo tu su zbivanja, koja zovemo vrijeme, najburnija i najneizvjesnija. U izradi njihove prognoze u svakom je času uključeno 10-tak milijuna ljudi iz cijelog svijeta koji, primjenom vrhunske znanosti i tehnologije prikupljaju, obrađuju i prosljeđuju podatke. Tako je svaka prognoza koju predstavlja jedan TV izvjestitelj konačni rezultat usklađenog rada cijelog tima prognostičara i na njemu je velika odgovornost jer se nalazi na vrhu piramide svega što je tu složenu informaciju stvorilo. Iako je riječ o kompleksnom procesu, krajnja informacija mora biti pitka, razumljiva i upotrebljiva za njezine korisnike – građane", objasnio je Čačić povodom svog prvog nastupa na Novoj TV.

"Dolazak na Novu TV za mene je novi profesionalni izazov, novi korak kojem se iznimno veselim, a postati dio tima najgledanijeg informativnog programa u zemlji velika mi je čast", dodao je.

Ivan Čačić rođen je 1952. u Zagrebu. Diplomirao je iz područja meteorologije s geofizikom na Geofizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirao iz područja prirodnih znanosti. Gotovo 40 godina radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu, od čega je zadnjih 12 godina proveo na poziciji ravnatelja. 25 godina proveo je kao izvjestitelj prognoze na HRT-u.

Stalni je predstavnik Republike Hrvatske u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO – World Meteorological Organization) te predstavnik Vlade Republike Hrvatske u brojnim međuvladinim i međunarodnim organizacijama i asocijacijama. U svojstvu ravnatelja bio je i član Stožera za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske.
Član je domaćih i međunarodnih organizacija gdje preuzima vodeće funkcije. Tako je dio Hrvatskog meteorološkog društva čiji je bio i predsjednik u razdoblju od 1998. do 2001., a od 2009. predsjednik je jednog od najvažnijih konstitucijskih tijela WMO-a koje zastupa 50 nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi Europe, Kavkaza i Bliskog istoka. U dva je mandata bio predsjednik Odbora za politiku Europske organizacije za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), a od 2014. izabran je za potpredsjednika Vijeća EUMETSAT-a. Od 2001. godine član je Ekspertne grupe WMO-a za komunikaciju u medijima.

Organizator je i inicijator brojnih međunarodnih i međuvladinih stručnih skupova, autor je niza stručnih i znanstvenih radova i naputaka koji su objavljeni u domaćim i stranim časopisima te je nositelj brojnih priznanja i nagrada za svoj rad.

Ističe kako se u svojim mlađim danima bavio turističkim vođenjem i okušao se u samostalnom letenju jedrilicom. Zanimljivo je i dodati da je nositelj titule Počasnoga građanina općine Mljet za stalnu promociju otoka Mljeta u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju