Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz SDSS-a sve negiraju

Istražuje se navodna kupovina glasova u Obrovcu, SDSS plaćao prijevoz u zamjenu za glas?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Zadru pokrenulo je istragu radi navodne kupovine glasova na lokalnim izborima u Obrovcu.

Hrvatski državljani srpske nacionalnosti koji žive u Srbiji dovezeni su autobusima u Obrovac kako bi glasovali, a organizatori puta navode kako im je trošak puta obećao platiti SDSS u zamjenu za glasove za njihovu listu.

Pročitajte i ovo Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića Anka Mrak Taritaš TKO JE ANKA MRAK TARITAŠ? Porazili su je i Bandić i Tomašević, optuživana je za preplaćivanje Gunje, a u Saboru je bila najaktivnija zastupnica

Do problema je došlo,kažu organizatori prijevoza, jer su pojedini birači odlučili glasovati za nezavisnu listu Zorana Kljajića, pa je SDSS, kažu, odbio platiti troškove puta.

Milanko Dragan, organizator puta: "Oni pozovu i plate ove što dođu kolima, dadu im brojeve koje trebaju zaokružiti i tako se održavaju na vlasti već 12 godina. Plate svom vozaču 2.000 kuna koji doveze četvoricu ljudi iz Srbije", kaže Milanko Dragan, organizator puta.

Nalog da doveze glasače, kaže Miodrag Gagić, jedan od organizatora, dobio je od Branislava Švonje, člana Demokratske partije Srba koja je na ovim lokalnim izborima u Obrovcu podržala SDSS.

"I onda je Švonja rekao, Miodrag, okej, odradite to, sve će biti u redu, prijevoz će biti plaćen, sve će biti regulirano. Skupite autobus i znate koja je naša opcija, glasajte za našu opciju, normalno, ja vas plaćam, i glasat ćete za opciju za koju ja zastupam, za jedinstvenu srpsku listu", kaže organizator puta Miodrag Gagić.

Švonja sve negira i tvrdi da nije sudjelovao u tim aktivnostima.

Problem je nastao, kažu organizatori, jer je dio birača navodno okrenuo leđa SDSS-u i odlučio dati glas nezavisnom Zoranu Kljaiću. On danas nije htio pred kamere, ali je rekao da ga je policija pozvala na obavijesni razgovor. Lokalni SDSS, pak, negira upletenost u moguću kupovinu glasova.

"Pa oni lažu, oni nisu tražili ništa od mene, nisu tražili da platim kad nismo ni naručili. oni su jako ljuti na SDSS, s obzirom na ovu suradnju uspješnu koalicionu s HDZ-om“, kaže Stanko Mijić, SDSS Obrovac.

Pupovac bez komentara

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac odbio je komentirati ovaj slučaj. Iz SDSS-a stiže priopćenje.

"SDSS na ovim lokalnim izborima nije nigdje, pa ni u Obrovcu, organizirao prijevoz birača koji žive izvan mjesta svojeg prebivališta, a koji, prema zakonu imaju pravo, kao i svi drugi, da koriste svoje biračko pravo", poručuju iz stranke.

Na reakciju pozivaju iz udruge U ime obitelji.

"Plaćanje samih građana da glasuju to je apsolutno neprihvatljivo. Ja se nadam da će nadležne vlasti poduzet korake da to spriječe na svim budućim izborima", kaže Natalija Kanački iz U ime obitelji.

Kupovina glasova u Hrvatskoj je kazneno djelo i za nju je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene