Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije godine na Pantovčaku

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Koju ocjenu građani daju Milanoviću, tko mu okreće leđa, a gdje mu leži klub obožavatelja

Aktualno Galerija Odluke i potezi predsjednika Milanovića Odluke i potezi predsjednika Milanovića Foto: DNEVNIK.hr Rad predsjednika Milanovića u odnosu na očekivanja Rad predsjednika Milanovića u odnosu na očekivanja Foto: DNEVNIK.hr Dobri i pozitivni potezi predsjednika Milanovića - 1 Dobri i pozitivni potezi predsjednika Milanovića - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dobri i pozitivni potezi predsjednika Milanovića - 2 Dobri i pozitivni potezi predsjednika Milanovića - 2 Foto: DNEVNIK.hr +9 Dobri i pozitivni potezi predsjednika Milanovića - 3 Galerija 1/14 >>
Predsjednik Republike dvije godine je na Pantovčaku, a Dnevnik Nove TV donosi veliko istraživanje o njegovom radu. Po čemu pamtimo te godine, koji su potezi i poruke Zorana Milanovića i kako ih ocjenjuju građani?

Zoran Milanović školskim ocjenama dobiva trojku ili 3,2. Gotovo u svim dobnim skupinama i u svim dijelovima Hrvatske ima podjednaku potporu. Najbolje prolazi kod birača SDP-a s 3,9, zatim Domovinskog pokreta i MOST-a s 3,5. Birači Možemo su malo kritičniji, ali je to i dalje trojka, odnosno 2,8, a trojku ima i kod birača HDZ-a ili 2,5.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali Miroslav Šeparović, Zoran Milanović IZ MINUTE U MINUTU Šeparović: "U ožujku sam rekao da Milanović može biti mandatar, ali..."; Ustavna stručnjakinja: "Milanović će napraviti žrtvu od sebe"

Zanimljivo, gotovo jednaku ocjenu dobila je i Kolinda Grabar Kitarović nakon dvije godine na Pantovčaku.

Većina odobrava predsjednikove poteze

Većina građana, odnosno 59 posto odobrava Predsjednikove poteze i odluke, dok 33 posto ne odobrava njegov rad. Ne zna 8 posto. Predsjednik dobro stoji kod mlađih birača, u Zagrebu i okolici (65%), na Kvarneru i u Istri (61%), ali i u Dalmaciji (60%).

Protivnici njegova rada su generacija od 45 do 59 godina (43%), osobe s osnovnom školom (40%) te u Slavoniji (45%).

Odluke i potezi predsjednika Milanovića Odluke i potezi predsjednika Milanovića (Foto: DNEVNIK.hr)

Prema stranačkim preferencijama, na ljevici doživljava pljesak s 80 posto potpore među biračima SDP-a, dobro stoji i kod birača MOST-a (77%) i Domovinskog pokreta (64%). Potpora pada kada se pitaju birači MOŽEMO (54%), a samo 30 posto birača HDZ-a podupire rad Predsjednika. I tu stoji kao i njegova prethodnica.

Predsjednik nakon dvije godine - što su očekivali, to su i dobili

Većina građana, njih 52 posto u skladu s očekivanjima ocjenjuje dvije godine mandata Zorana Milanovića. Za 31 posto građana njegov rad je ispod očekivanja. A da je iznad očekivanja misli 14 posto građana.

Najstabilniju potporu ima kod mladih birača, SDP-ovaca, opet Domovinskog pokreta i MOST-a pa MOŽEMO i HDZ-a.

Odluke i potezi predsjednika Milanovića Rad predsjednika Milanovića u odnosu na očekivanja (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjedniku leđa okreću visokoobrazovani birači, ali i sve veći broj birača MOŽEMO (43%).

Predsjednikov "klub obožavatelja" čine muški birači (21%), oni sa sela (17%) te Dalmatinci (21%), zatim birači Domovinskog pokreta (25%) i MOST-a (24%).

Najbolji potezi predsjednika

Na prvom mjestu tako se našla poruka da neće slati Hrvate u Ukrajinu. To odobrava 45,1 posto ispitanika. Veću potporu ima među mlađom populacijom, oporbenim biračima, a samo 28 posto birača HDZ-a to odobrava.

Zalaganje za popuštanje mjera u COVID krizi podupire 39,1 posto ispitanika. Najviše mladi, u Dalmaciji te birači MOSTA, ali nema takvu potporu kod birača ostalih stranaka.

Odluke i potezi predsjednika Milanovića Dobri i pozitivni potezi predsjednika Milanovića - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Na trećem mjestu je kritiziranje rada ministra obrane, što podupire 28,1 posto birača. Nešto veću potporu ima u Zagrebu te na Jadranu, očekivano u oporbi, ali samo 14 posto HDZ-ovaca ga podupire.

Odlazak s proslava u Zadru i Okučanima, gdje su se pojavila ustaška obilježja, podupire 23,2 posto ispitanika. Potporu za to ima kod starijih birača, u Zagrebu, ali i kod birača MOŽEMO. Taj potez odobrava samo 13 posto birača HDZ-a.

Odluke i potezi predsjednika Milanovića Dobri i pozitivni potezi predsjednika Milanovića - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Briga za Hrvate u BiH našla se na petom mjestu s potporom od 21,8 posto. Veću potporu ima među starijim biračima, u Dalmaciji i biračima MOSTA.

Najlošiji potezi predsjednika

Posjet klubu u Slovenskoj tijekom lockdowna najviše zamjeraju Predsjedniku, 42,6 posto ispitanika. Najviše među mladima ima protivnika za ovakav izlet. Među visokoobrazovanim te i u Istri i na Kvarneru, ali i među biračima Možemo i MOSTA.

Za neke pozitivan, a za druge negativan potez, njih 28,2 posto bilo je napuštanje obljetnica u Zadru i Okučanima gdje su bila ustaška obilježja. To mu više zamjera generacija od 45 do 59 godina, Dalmatinci, ali i birači Domovinskog pokreta i HDZ-a.

Odluke i potezi predsjednika Milanovića Loši i negativni potezi predsjednika Milanovića - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednikove izjave o genocidu u Srebrenici osuđuje 26,3 posto ispitanika. Veći kritičari su muški birači, u Zagrebu i okolici na Kvarneru i u Istri te među biračima HDZ-a.

Odlikovanje Zlatana Mije Jelića, koji ima optužnicu za ratne zločine u BiH ne odobrava 22,5 posto birača. Najveći kritičari su pripadnici generacije od 45 do 59 godina, u Istri i na Kvarneru te među biračima SDP-a.

Odluke i potezi predsjednika Milanovića Loši i negativni potezi predsjednika Milanovića - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

I još jedno odlikovanje, ovaj put vraćanje odlikovanja Branimiru Glavašu ne odobrava 21,3 posto ispitanika. Kritičari su starija populacija i visokoobrazovani. Zatim birači iz Zagreba te birači Možemo.

Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 600 ispitanika. Istraživanje je provedeno od 15. do 16. veljače 2022. godine. Pogreška mjerenja je +/- 4%.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene