Zapeo je posljednji projekt ministra zdravstva kojim pokušava, kako je i sam rekao, stabilizirati stanje u zdravstvu.


Osim što je resorni ministar prvo najavio bolnicu u kojoj se projekt uopće ne provodi, prioritetne liste čekanja još nisu zaživjele. Na naš upit zašto je to tako ministar nam nije odgovorio.

Vezani članci Slika nije dostupna Majka se bori s rakom dojke, a kćer na pregled mora čekati više od godinu dana Slika nije dostupna Kujundžić najavio prioritetne liste čekanja u svim bolnicama

Kako bi se ubrzala procedura naručivanja i pregleda kod kojih se sumnja na teža oboljenja, poput malignih bolesti, od ovoga je tjedna pokrenut pilot-projekt prioritetne liste čekanja. U mjesec dana takvi bi pacijenti trebali dobiti dijagnozu, ali i započeti s liječenjem.

"Izostala je kvalitetna komunikacija"

"Ono što je izostalo je kvalitetna komunikacija prema onima koji trebaju izvršiti taj program, prema liječnicima i zdravstvenim radnicima, ali i prema samim pacijentima. Nama zapravo svima nije sasvim jasno kako će to funkcionirati", kaže Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore.

Iako su obiteljski liječnici dobili aplikaciju za naručivanje na prioritetnu listu, ona očito još ne funkcionira. "Danas sam pokušao jednu pacijenticu poslati na taj način. Bilo je određenih problema. Čini mi se da sami termini narudžbi nisu usklađeni. Velim, aplikacija je prisutna, mi imamo tu mogućnost naručivanja, međutim, termini se zasada nisu pokazali dovoljno brzi", kaže obiteljski liječnik Milan Mazalin.

Udruge pacijenata pozdravljaju ideju

Udruge pacijenata pozdravljaju ovu ideju, no boje se kako će ipak trebati vremena da to doista zaživi. "Žena je puno sretnija ako zna svoju dijagnozu i ako je uključena u proces liječenja i rehabilitacije u jednom kratkom vremenu. U biti, mi i radimo na tome i to je po nekim uzusima struke i tako bi trebalo biti", kaže Vesna Ramljak, udruga Europa Donna Hrvatska.

Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata pita se tko je taj koji donosi odluku o sudbini pacijenta. "S obzirom da ustanove nisu organizirane, postavlja se pitanje tko je ta osoba koja čini razliku u tome tko ima pravo doći prije na pregled ili na liječenje, a tko nema? Tko je ta osoba koja zapravo odlučuje o pacijentovoj sudbini?", kaže Karačić.

Od toga strahuju i obiteljski liječnici koji su svjesni mogućih pritisaka pacijenata. Ako bude takvih komplikacija, ministar poručuje kako će se onda odrediti točne smjernice prema kojim će se pacijenti usmjeravati na prioritetnu listu čekanja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju