Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili referendum

Mještani Unija žele se odcijepiti, Miletić poručio: ''Istru i otoke veže i zajednička povijest''

Aktualno Galerija Robert Nikolić, Unije Robert Nikolić, Unije Foto: DNEVNIK.hr Zapuštene Unije - 5 Zapuštene Unije - 5 Foto: DNEVNIK.hr Zapuštene Unije - 4 Zapuštene Unije - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zapuštene Unije - 3 Zapuštene Unije - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Zapuštene Unije - 2 Galerija 1/9 >>
Istarski župan Boris Miletić izjavio je u utorak kako je najava mjesnog odbora Unija, najudaljenijeg otoka Primorsko-goranske županije, o raspisivanju referenduma za odvajanje od te županije i pripajanje Istri kako je to tek početak duge procedure o čemu konačnu odluku donosi Sabor.

"Smatram da treba poštivati volju građana pa tako i otoka Unija koji su izrazili želju za pripajanjem istarskoj županiji. Sjetimo se i da Istru i otoke veže i zajednička povijest", izjavio je istarski župan Boris Miletić.

Po njegovim riječima to je tek početak dugotrajne procedure, a konačnu odluku donosi Hrvatski sabor. Također drži da svoje mišljenje treba dati i Općina Medulin.

Zapuštene Unije - 5 Boris Miletić (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u priopćenju je poručio kako stanovnici Unija imaju IDS-ovu podršku da budu dio Istarske županije, ako tako žele.

"Unije su istarski otok i ne smiju biti zaboravljene. Ako većina odluči da žele biti dio Istarske županije mi ćemo im poželjeti dobrodošlicu. Naša regija je najrazvijenija u Hrvatskoj, otvorena i uključiva i zato su dobrodošli", istaknuo je Paus.

Zapuštene Unije - 5 Dalibor Paus, predsjednik IDS-a (Foto: DNEVNIK.hr)

"Već dugi niz godina upozoravamo političare na katastrofalno stanje na otoku Unijama. Otočana je sve manje, liječnika nemamo, brodske linije su često u prekidu. Aerodrom nam je zatvoren. Ako se nešto hitno ne dogodi, tražit ćemo referendum o odcjepljenju od Primorsko-goranske županije'', najavio je predsjednik mjesnog odbora Robert Nikolić, koji se javio Pozivu Dnevnika Nove TV.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je da je najava otoka Unija, koji je mjesni odbor Grada Malog Lošinja, o raspisivanju referenduma za odvajanje od te županije i pripajanje Istarskoj - legitimna, ali o učincima te odluke trebaju dobro promisliti.

To je legitimna inicijativa koja ima svoju proceduru. Mišljenja Gradskog vijeća Malog Lošinja i Županijske skupštine nisu obvezujuća prema resornom Ministarstvu, nego je konačna odluka Hrvatskog sabora, koji je mjerodavan za promjene granica županija što je dugotrajan postupak, rekao je.

Pročitajte i ovo Zapuštene Unije - 5 Zaboravljeni otok Nemaju prijevoz ni liječnike, a muku muče i s divljim kozama. Tu nije kraj problemima: Traže odcjepljenje od županije  

Pročitajte i ovo Zapuštene Unije - 3 Otok na kraju svijeta Unije traže odcjepljenje, Komadina poručio: ''Neka razmisle kako im se ne bi dogodilo da im postane još teže''

Koje su sve probleme mještani Unija za Poziv otkrili reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Kopčić, kao i razgovor reportera Dnevnika Nove TV Domagoja Mikića s gradonačelnicom Malog Lošinja Anom Kučić, možete pogledati >> OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene