Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poskupljuje voda

Tomašević najavio veliku promjenu u odvozu otpada

Tomislav Tomašević predstavio je novi raspored odvoza otpada u gradu govori prema kojem će se miješani otpad svima, uključujući višestambene zgrade, odvoziti jednom tjedno, dok će se plastika i metal odvoziti i do četiri puta tjedno. Gradonačelnik je također razrješio s mjesta ravnatelja Lisinskog Dražena Sirišćevića nakon niza primjedbi uprave i nepravilnosti u poslovanju.

U gradu Zagrebu od 1. ožujka poskupljuje voda, za sada nema najava o poskupljenju drugih komunalnih usluga za građane, no gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je novu dinamiku odvoza otpada zajedno sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec. 

Tomašević se na samom početku pohvalio smanjenjem miješanog komunalnog otpada od 27 posto što je, kako kaže, omogućilo smanjenje broja odvoza tog otpada na jednom tjedno. "To će nam omogućiti da povećamo broj odvoza plastike i papira", rekao je gradonačelnik i najavio da od sada kreće odvoz miješanog otpada jednom tjedno i za višestambene zgrade, dok je za privatna obiteljska kućanstva to već duže na snazi. 

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec Od 1. travnja Slijedi li kaos u Zagrebu nakon potvrde ukidanja mjere roditelj odgojitelj? Tisuće djece traže upis u vrtić, roditelji idu na burzu

"Na nekim mjestima u gradu već sada odvozimo plastiku i metal četiri puta tjedno", rekao je Tomašević i zamolio građane da ne ostavljaju na ulici žute vrećice, već samo u za to predviđene kontejnere. "Postavili smo pet tisuća žutih kontejnera više", rekao je pozvao građane da za biootpad koristiti i druge razgradive vrećice, ali i papirnate vrećice te da se plastika može odlagati u bilo kojoj plastičnoj vrećici, ukoliko im je ponestalo službenih gradskih vrećica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nisu male Ne koristite ZG vrećice? Pogledajte kolike vas kazne očekuju na računima za veljaču

Sirišćević razriješen s mjesta ravnatelja 

Tomašević je također rekao kako je prihvatio prijedlog uprave za razrješenjem ravnatelja koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražena Siriščevića, te je istaknuo kako je bilo niz primjedbi na njegovo upravljanje, među kojima i nejasno dijeljenje ulaznica, narušeni odnosi u ustanovi te brojne nepravilnosti u poslovanju.

Godišnjica smrti Milana Bandića

Govoreći o grobnom mjestu pokojnog Milana Bandića rekao je kako gradski ured neće izdati suglasnost za postavljanje nadgrobnog spomenika dok se ne završi istraga u Ministarstvu kulture radi utvrđivanjem zakonitosti proširenja grobnog polja. 

Na godišnjicu smrti bivšeg gradonačelnika, Tomašević je govorio i o nekim njegovim ostavštinama koje su se odrazile i na ovu gradsku vlast. 

"Od 1. ožujka kreće poskupljenje vode", rekao je i podsjetio kako 30 godina nije investirano u vodoopskrbnu mrežu "zbog čega nama jednom tjedno pucaju magistralne cijevi. Uzrok tome je neulaganje u vodoopskrbnu mrežu", naglasio je.

"2,5 milijarde kuna otišlo je na mjeru roditelj odgojitelj, za koju svi stručnjaci kažu da nije dobra ni za djecu ni za roditelje", kazao je Tomašević. "Mjesečni iznos za roditelje odgojitelje nam se približio iznosu koliko koštaju plaće za svih šest tisuća zaposlenih u vrtićima", naglasio je i rekao kako će se taj novac sada usmjeriti u nove vrtiće, u zapošljavanje u vrtićima i poboljšanje uvjeta u vrtićima. "Već ove godine to je oko 160 milijuna kuna koje se oslobađaju nakon ove odluke Visokog upravnog suda, a od iduće godine to će biti još i više".

Dogradonačelnica Danijela Dolenec je rekla kako tri tisuće djece vrtićke dobi izlazi iz mjere roditelj odgojitelj te priznaje da očekuje veliki pritisak na gradske vrtiće u travnju kada kreću upisi, no naglasila je kako su prijavili niz projekata koji će im omogućiti proširenje kapaciteta postojećih i izgradnju novi vrtića. "Već iduće godine, 2024. očekujemo da će se to stanje normalizirati", dodala je.  

O Dinamovom stadionu

Tomašević je potvrdio da još uvijek traju razgovori vezani uz zemljište na kojem bi se gradio Dinamov stadion. Pregovori idu u dobrom smjeru, kaže Tomašević, ali ima uvjet za Dinamo. 

"Mislim da bi bilo tragično, tragično, da kad postoji politička volja i u Vladi i u gradskoj upravi, da se konačno izgradi novi stadion, da Dinamo odluči ići starim putevima izvlačenja novca. Ukoliko se to dogodi, neće biti suradnje između grada Zagreba i Dinama, ja to garantiram", istaknuo je Tomašević.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene