Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Usred dana pred mene je, dok sam nosila smeće, ispred zgrade izletio golem sivi štakor - kaže Ivka H., koja više od dvadeset godina živi u središtu Slavonskog Broda. U središtu grada uhvaćeno desetak bijesnih lisica.


Štakori, komarci i lisice se brzo prilagođavaju svim promjenama u prirodi. Njihova populacija izuzetno brzo raste i narušava prirodnu ravnotežu. Zbog klimatskih su promjena ugrožene korisne životinjske vrste koje gube bitku. 

Vezani članci Slika nije dostupna Mogao ga je iznenaditi usred 'posla': U WC školjci ga je čekao golemi štakor Slika nije dostupna 'Nema razloga za zabrinutost zbog štakora u Zagrebu'

"Globalno zatopljenje odrazilo se i na biljke, ove su godine prvi put jaglaci procvjetali prije visibaba, što je zabrinjavajući znak promjene klime u Europi", kaže Klara Šćuka, nastavnica stručnih poljoprivrednih predmeta.

Prema riječima Damira Agičića, veterinarskog inspektora Brodsko-posavske županije, stanje je alarmantno. Štakori su, unatoč deratizaciji koja se provodi, izmaknuli kontroli, pa je opasnost za zdravlje ljudi velika. 

"Štakori izazvaju epidemije od kojih je umrlo više od 100 milijuna ljudi. Svaka štakorica godišnje okoti oko 200 mladih, a jedino je rješenje deratizacija", kaže Agičić.