Obavijesti Video Pretražite Navigacija
International Medis Awards 2019.

Otvorene prijave za nagradu iznimnih medicinskih postignuća u srednjoj i jugoistočnoj Europi

Hrvatski liječnici i farmaceuti na medicinskom Oscaru
Hrvatski liječnici i farmaceuti na medicinskom Oscaru
Otvorene su prijave za jedinu regionalnu nagradu na području zdravstva „6. International Medis Awards“ za iznimna postignuća u medicini i farmaciji na području 9 zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije te od ove godine i Bugarske. Natječaj je otvoren do 4. rujna 2019., a mogu se prijaviti liječnici i farmaceuti sa svojim znanstveno-istraživačkim radovima u sljedećim kategorijama – farmacija, gastroenterologija, ginekologija, intenzivna terapija i anesteziologija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija te reumatologija. Prijave su aktivne na službenoj mrežnoj stranici: www.medis-awards.com.

Hrvatska se može pohvaliti čak trima prošlogodišnjim pobjednicima – to su Ivan Škegro, dr. med., i doc. dr. Mario Ćuk, dr. med., iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb te dr. Miro Šimun Alebić, dr. med., iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu.

Ivan Škegro proglašen je pobjednikom u kategoriji oftalmologije. U svojem stručnom radu bavio se istraživanjem kako vratiti vid pacijentima s transplantacijom leđne moždine kod kojih se mogu pojaviti teški problemi s vidom. To stanje, koje se skraćeno naziva GVHD, riješio je presađivanjem amnijske ovojnice posteljice majki koje su rodile carskim rezom na oko pacijenata.

„Nagrada International Medis Awards svakako je poticaj da se nastavim baviti znanošću i definitivna potvrda da se rad i trud isplate. Sretan sam što je nagrada imala iznimno pozitivan odjek u javnosti, a posebno mi je zadovoljstvo činjenica da pobjednički radovi imaju i vrlo praktičnu primjenu u medicini. Za prijavu na natječaj potaknula me izvrsna suradnja s ekipom zaduženom za oftalmologiju iz Medisa. Ove godine namjeravam doći na dodjelu nagrada samo kao gost, ali već se iduće planiram ponovno prijaviti jer završavam doktorat na temu mrena. Svakako potičem kolege da se bave znanstvenim istraživanjem i da objavljuju radove te da ih prijave na Medis Awards“, istaknuo je Ivan Škegro.

Na terapijskome području ginekologije žiri je dodijelio priznanje ginekologu dr. Miri Šimunu Alebiću, dr. med., iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu koji je proučavao neplodnost i istraživao kod kojih su pacijentica s neplodnošću do sada poznati markeri ovarijske rezerve nepouzdani i tako je stručnjacima za reprodukciju omogućio definiranje tih bolesnica i izbor najboljeg oblika liječenja.
„Obično se kaže da nagrada donosi osjećaj priznanja i poticaj za daljnje nastojanje. Na prijavu me trebalo dosta nagovarati jer na ovim prostorima nije baš pravilo da se znanstveno i akademsko napredovanje i nagrađivanje isključivo temelje na znanstvenom doprinosu.

Stoga moramo odati priznanje organizatoru nagrade koji je žiriju za dodjelu nagrade omogućio mir da temeljem transparentnih znanstvenih kriterija među prijavljenim kandidatima izabere najbolje. Takav pristup vidim i kao motivaciju za kolege pa im i osobno mogu preporučiti da se, ako imaju relevantnu znanstvenu publikaciju, slobodno jave na natječaj, a ja ću ove godine finaliste u Ljubljani bodriti iz publike“, naglasio je Miro Šimun Alebić.

U pedijatriji je prošlogodišnji pobjednik bio doc. dr. Mario Ćuk, dr. med., koji se u svojem stručnom članku posvetio anhidrotičnoj ektodermalnoj displaziji, rijetkoj bolesti s imunološkom deficijencijom. Tako je pridonio boljoj dijagnozi i liječenju te izuzetno rijetke bolesti i time spriječio smrt na koju bi inače bio osuđen dječak Ivan koji je zbog iste rijetke nasljedne bolesti već izgubio brata i sestru.

O pobjednicima natječaja odlučuje nezavisni žiri koji čine stručnjaci iz sedam zemalja. „Zahvaljujući Medisu pokrenuta je akcija koja ima sve veći odjek u medicinskim krugovima. Ne samo nagrade već i ulazak u uži krug znače značajno priznanje kolegama koji se najčešće nauštrb svojeg slobodnog vremena bave znanstvenim i stručnim radom. Zahvaljujući sustavu bodovanja subjektivnost je svedena na minimum, čime se izbjegavaju potencijalna nezadovoljstva. S druge strane, povjerenstvo koje procjenjuje radove sastavljeno je od znanstvenika i stručnjaka sa zavidnom međunarodnom reputacijom. Materijalna nagrada je dobrodošla, međutim, priznanje kad kolege uđu u najuži izbor puno je značajnije i donosi zadovoljstvo svima koji se bave istraživanjima, dodatno potiče okolinu, naročito kada se vidi da uporan rad donosi priznanje na međunarodnoj razini“, izjavio je prof. dr. sc. Nenad Karanović, prim., dr. med., specijalist anesteziologije i reanimatologije iz KBC-a Split, član žirija natječaja „International Medis Awards“.

Velik broj prijava liječnika i farmaceuta iz Hrvatske na „International Medis Awards“ potvrđuje još jednom kako struka itekako ulaže u vlastita znanja i znanstveni napredak.

Natječaj „International Medis Awards“ pokrenula je tvrtka Medis, koja ove godine slavi 30. godišnjicu djelovanja, kako bi isticala pozitivne primjere liječnika i farmaceuta koji se, uz redovitu kliničku praksu, bave i znanstveno-istraživačkim radom te doprinose unapređenju liječenja i dijagnostike, a samim time i dobrobiti pacijenata.

DODATNE INFORMACIJE O NATJEČAJU

Medis u 2019. godini poziva na sudjelovanje sve liječnike i farmaceute s područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne terapije i anesteziologije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije i alergologije te reumatologije. Na natječaju se može sudjelovati sa znanstveno-istraživačkim radovima koji su predstavljeni člankom objavljenim u afirmiranim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja (Impact Factor) iznad 1,5. Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 4. rujna 2019. na: www.medis-awards.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene