Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kakav zrak udišemo?

Izdano upozorenje za Zagrepčane, stanovnici dišu na škrge: "Situacija je nemoguća, od smrada se više ne može živjeti"

Mjerenje kvalitete zraka u Novom Zagrebu (Foto: Screenshot/IMI)
Mjerenje kvalitete zraka u Novom Zagrebu (Foto: Screenshot/IMI) Screenshot/IMI
Aktualno Galerija +0 Mjerenje kvalitete zraka u Novom Zagrebu (Foto: Screenshot/IMI) Galerija 1/1 >>
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada objavio je u četvrtak rezultate mjerenja kvalitete zraka s mjerne postaje Dugave. Rezultati pokazuju da je indeks kvalitete zraka u Novom Zagrebu vrlo visok, pa je objavljeno i upozorenje. Ista mjerenja objavila je i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, ali ta mjerenja nisu izravno povezana s požarom, već s visokim temperaturama. No upozorenje zbog zagađenja zraka uzrokovano požarom objavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar".

Prema mjerenjima Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, zrak je u Novom Zagrebu onečišćen. Rezultati s mjerne postaje Dugave pokazuju vrlo visok mjerni indeks, a kao dominantni zagađivač zraka ističe se – prizemni ozon.

Zbog toga je za osjetljive i osobe slabog zdravlja izdano upozorenje da smanje ili odgode zahtjevne aktivnosti na otvorenom. Preporučuje se i da djeca i starije osobe smanje boravak na otvorenom. ''Razmislite o smanjenju ili odgodite zahtjevne aktivnosti na otvorenom, ako imate simptome kao što su kašalj i iritacija grla'', upozorava IMI. Ista je mjerenja objavila i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Pročitajte i ovo Sramotan odgovor Mjesnog odbora Jakuševec (Screenshot: Facebook) "dođi, milo" Pitala Mjesni odbor imaju li gas maske za stanovnike Jakuševca, uslijedio je sramotan odgovor

Takvi rezultati mjerenja stižu dan nakon velikog požara u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu koji je izbio u srijedu popodne. Dio Zagrepčana zabrinut je zbog kakvoće zraka koji udišu nakon požara otpada.

Probudio ju smrad, počela se gušiti

"U pola dva me probudilo, gušila sam se, kašljat sam počela, mislila sam da gori neboder", kazala je Mirjana iz Zagreba. "Situacija je bila jučer nepodnošljiva morala sve prozore zatvarati", dodala je Kažimira. "Malo me strah, mi smo ipak u godinama. Nezgodno je to za plućeca", smatra Dinko.

"Bijeli dim je posljedica, naravno, nabacivanja hladne vode. Dolazi do isparavanja. Naravno da još nešto tinja, neka sitna zgarišta, ali to nije više opasno kao što bi bilo da gori", kazao je Igor Župančić, zapovjednik smjene JVP Zagreb.

Dr.sc. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja za stručne poslove HZJZ dr. Andrija Štampar kazala je da je izmjerena povišena koncentracija lebdećih čestica samo na području Jakuševca. "Za sada na mjernoj postaji 3 na području Jakuševca jesu nešto veće vrijednosti. Prati se intenzivno 24 sata na svim postajama", dodala je Šikić i istaknula da su koncentracije u ostatku grada u granicama normale.

''Dugoročne opasnosti nema''

Toksikolog iz Službe za toksikologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Davor Gretić preporučio je izbjegavanje boravka na otvorenom na području u kojem je zrak onečišćen. Kaže da je prizemni ozon i inače povišen u ljetnim mjesecima pa ga ne treba povezivati s požarom na Jakuševcu, no s lebdećim česticama je druga stvar.

"One se pojavljuju uz velike požare, no treba odmah reći da dugoročne opasnosti nema. Problem je dok je požar aktivan. Mogu se pojaviti smetnje s disanjem i peckanje u dišnom sustavu, ali se to sve smanjuje kako se smanjuje koncentracija lebdećih čestica u zraku", kazao je Gretić i dodao kako je trend pada koncentracije već vidljiv na mjernoj postari Zagreb 3.

"Ovo može nepovoljno utjecati na ljude koji imaju kroničnih problema s disanjem pa je onda bolje da oni izbjegavaju boravak na otvorenom. To vrijedi na područje koje je pod utjecajem lebdećih čestica nastalih od dima iz požara", objasnio je. Smatra da nema potrebe za nekom većom zaštitom te da ne treba paničariti. "Koliko sam mogao vidjeti, gori namještaj. To je drvo, madraci i sintetika. Ako gori još nešto pored toga, ja ne znam. No sastav dima sličan je onome kad se lože drva", kazao je Gretić.

Upozorenje zbog "prizemnih čestica"

Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, objavio je upozorenje na svojim stranicama o kakvoći zraka Zagreb 3 i Jakuševec tijekom noćnih sati (od 24 do 6 ujutro), no oni ne spominju prizemni ozon, već PM10 (lebdeće čestice) koje su posljedice izgorenog materijala. 

Nastavni zavod je u tom razdoblju izmjerio povišene vrijednosti parametra PM10.  

"U tijeku su daljnja mjerenja, a o eventualnim novim rezultatima javnost ćemo pravovremeno obavijestiti. Kao i uvijek u takvim situacijama, građanima preporučujemo da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta'', stoji u njihovu priopćenju.

Ranije su iz Ravnateljstva civilne zaštite poručili da, prema prvim podacima, nisu pronađene štetne čestice u zraku.

"Najvažnije da se ništa nije dogodilo i da ugroza građana nije u pitanju"

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da građani mogu biti mirni, da je zrak u redu i da nema onečišćenja. "Požar je zasad saniran. Preslaguje se otpad i tu i tamo se pojavi neki plamičak i bijeli dim koji se ugasi. Do konca dana sve će biti sanirano.

Građani neka budu mirni, zrak je u redu. Nema onečišćenja i nema opasnog otpada. Najvažnije je da se ništa nije dogodilo i da ugroza građana nije u pitanju, sve ostalo ćemo riješiti", kazao je Bandić i dodao kako će o uzroku, povodu i posljedicama požara na odlagalištu otpada mediji biti pravovremeno obaviješteni.

Građani pak nisu baš mirni. Stanovnica Jakuševca rekla nam je da je smrad nepodnošljiv. ''Situacija je nemoguća. Svaki dan je, ali jučer, to je toliki smrad bio. Mi smo cijelu noć bili klimom. Prozor se jednostavno nije smio otvoriti. I sada isto tako'', rekla je i dodala da se od smrada ''više ne da živjeti'', a njezinu obitelj spašava klimatizacijski uređaj. Njezina je unuka jutro nakon požara na reciklažnom dvorištu išla na posao u Lučko i kazala da je autocesta bila puna dima. ''Nitko nas nije obavijestio da ne bismo trebali izlaziti. Da su nam barem na radiju rekli to'', ljutita je stanovnica.

Kalinić: "Prijatelju, nema opasnosti, bok, bok, bok"

Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje kriznim situacijama, tvrdi da opasnost za stanovnike Zagreba ne postoji. "Prijatelju, nema nikakve opasnosti, sve je pod kontrolom. Imam drugu liniju, bok, bok, bok", bilo je sve što se od Kalinića moglo doznati prije nego što nam je spustio slušalicu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene