Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas se lakše diše

Što je prizemni ozon zbog kojeg Osječani jučer nisu smjeli izaći van? "Smrdjelo je na nešto između septičke jame i štale"

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL
Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL
Osječani u ponedjeljak lakše dišu, koncentracija prizemnog ozona spustila se u granice normale.

U nedjelju je Osječanima poslano upozorenje - zbog visokih koncentracija prizemnog ozona pozvani su na boravak u zatvorenom prostoru u vremenu od 10 do 19 sati.

Pročitajte i ovo Ilustracija mjerenja na jakuševcu Dva dana nakon odrona smeća: Stigli podaci mjerenja kvalitete zraka u Zagrebu Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka Štetni spojevi Poznati rezultati najnovijih mjerenja kvalitete zraka u Osijeku, gradonačelnik Radić: "Želimo da se utvrde svi odgovorni"

Velik broj čitatelja iz Osijeka žalio se na ''nesnosan smrad'' na području grada i okolice. "Gradom se širi nesnosan smrad, smrdi u cijelom gradu i okolici", "Smrdjelo je na nešto između septičke jame i štale", "Meni to smrdi na amonijak" - neki su od komentara čitatelja iz prigradskog naselja Višnjevca i gradskih kvartova Retfale, Donjeg grada, iz Gundulićeve ulice...

Slično je bilo i u okolici grada. Mnogi su se požalili da, iako je nedjelja i dan u kojem bi proveli vrijeme na otvorenom u krugu obitelji, za vrijeme sunca to ne mogu zbog prizemnog ozona, a nakon zalaska sunca boravak na otvorenom je nemoguć zbog najezde komaraca.

U ponedjeljak su koncentracije prizemnog ozona u granicama normale, povučeno je upozorenje, a Osječani lakše dišu. Podsjetimo, iz ureda gradonačelnika Osijeka u nedjelju su uputili upozorenje građanima koje pozivaju da ostanu u zatvorenom prostoru između 10 i 19 sati.

Građane su pozvali da se sklone sa sunca i da ostanu u zatvorenom prostoru. "Posebna preporuka vrijedi za malu djecu, starije osobe, kronične bolesnike i trudnice, osobe slabog zdravlja i osjetljve osobe", kaže se u priopćenju. Pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje na način da izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve.

Prizemni ozon predstavlja opasnost za ljude

Ozon je prirodni sastojak zraka u višim slojevima atmosfere i štiti Zemljinu površinu od štetnih ultraljubičastih zračenja koja se emitiraju sa Sunca. Dok je u ozonskom omotaču nužan za život na Zemlji, pri tlu je već u malim količinama opasan po ljudsko zdravlje.

"Troposferski ili prizemni ozon nastaje u reakciji dušikovih oksida i hlapivih organskih spojeva. Jak je oksidans, predstavlja opasnost za zdravlje ljudi i čini štete u poljoprivredi. Povećane koncentracije ozona tipične su za urbana područja s gustim automobilskim prometom i jakom industrijom.

Zrak onečišćen ozonom širi se, nošen vjetrom, iz urbanih i na druga područja, obuhvaćajući pritom poljoprivredne i šumske predjele, pa je u ruralnim područjima s nezagađenom atmosferom koncentracija ozona veća nego u onečišćenoj atmosferi urbanih područja", navodi Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Prizemni ozon može iritirati očnu sluznicu, nos i dišne puteve. U većim koncentracijama može biti smrtonosan za ljude. Građanima se savjetuje pridržavanje uputa liječnika, a kroničnim bolesnicima redovito uzimanje propisane terapije. U slučaju pojave bilo kakvih smetnji kronični bolesnici trebaju se javiti svojem liječniku ili na Hitnu medicinsku pomoć.

Što se, zapravo, u nedjelju dogodilo i zbog čega je prizemni ozon toliko štetan, upitali smo Sektor kakvoće zraka Državnog hidrometeorološkog zavoda. Njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene