Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL
Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

Osječani u ponedjeljak lakše dišu, koncentracija prizemnog ozona spustila se u granice normale.


U nedjelju je Osječanima poslano upozorenje - zbog visokih koncentracija prizemnog ozona pozvani su na boravak u zatvorenom prostoru u vremenu od 10 do 19 sati.

Vezani članci Grad Zagreb, ilustracija Građani, oprez! U Zagrebu se očekuje povećana koncentracija ozona: Štampar izdao upute za ponašanje Stanovnici Novog Zagreba žale se na smrad paljevine (Foto: Filip Kos/PIXSELL) - 3 Izdano upozorenje za Zagrepčane, stanovnici dišu na škrge: "Situacija je nemoguća, od smrada se više ne može živjeti"

Velik broj čitatelja iz Osijeka žalio se na ''nesnosan smrad'' na području grada i okolice. "Gradom se širi nesnosan smrad, smrdi u cijelom gradu i okolici", "Smrdjelo je na nešto između septičke jame i štale", "Meni to smrdi na amonijak" - neki su od komentara čitatelja iz prigradskog naselja Višnjevca i gradskih kvartova Retfale, Donjeg grada, iz Gundulićeve ulice...

Slično je bilo i u okolici grada. Mnogi su se požalili da, iako je nedjelja i dan u kojem bi proveli vrijeme na otvorenom u krugu obitelji, za vrijeme sunca to ne mogu zbog prizemnog ozona, a nakon zalaska sunca boravak na otvorenom je nemoguć zbog najezde komaraca.

U ponedjeljak su koncentracije prizemnog ozona u granicama normale, povučeno je upozorenje, a Osječani lakše dišu. Podsjetimo, iz ureda gradonačelnika Osijeka u nedjelju su uputili upozorenje građanima koje pozivaju da ostanu u zatvorenom prostoru između 10 i 19 sati.

Građane su pozvali da se sklone sa sunca i da ostanu u zatvorenom prostoru. "Posebna preporuka vrijedi za malu djecu, starije osobe, kronične bolesnike i trudnice, osobe slabog zdravlja i osjetljve osobe", kaže se u priopćenju. Pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje na način da izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve.

Prizemni ozon predstavlja opasnost za ljude

Ozon je prirodni sastojak zraka u višim slojevima atmosfere i štiti Zemljinu površinu od štetnih ultraljubičastih zračenja koja se emitiraju sa Sunca. Dok je u ozonskom omotaču nužan za život na Zemlji, pri tlu je već u malim količinama opasan po ljudsko zdravlje.

"Troposferski ili prizemni ozon nastaje u reakciji dušikovih oksida i hlapivih organskih spojeva. Jak je oksidans, predstavlja opasnost za zdravlje ljudi i čini štete u poljoprivredi. Povećane koncentracije ozona tipične su za urbana područja s gustim automobilskim prometom i jakom industrijom.

Zrak onečišćen ozonom širi se, nošen vjetrom, iz urbanih i na druga područja, obuhvaćajući pritom poljoprivredne i šumske predjele, pa je u ruralnim područjima s nezagađenom atmosferom koncentracija ozona veća nego u onečišćenoj atmosferi urbanih područja", navodi Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Prizemni ozon može iritirati očnu sluznicu, nos i dišne puteve. U većim koncentracijama može biti smrtonosan za ljude. Građanima se savjetuje pridržavanje uputa liječnika, a kroničnim bolesnicima redovito uzimanje propisane terapije. U slučaju pojave bilo kakvih smetnji kronični bolesnici trebaju se javiti svojem liječniku ili na Hitnu medicinsku pomoć.

Što se, zapravo, u nedjelju dogodilo i zbog čega je prizemni ozon toliko štetan, upitali smo Sektor kakvoće zraka Državnog hidrometeorološkog zavoda. Njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

Snaga prirode: Pogledajte impresivne fotografije i videa nevremena koje je jučer zahvatilo Hrvatsku Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 5 Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 4 Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 3 +1 Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 2

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju