Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigle i prve presude

Inspektori i dalje češljaju neopravdano podizanje cijena. Građani bijesni: "Što Plenković radi? Ništa! Ruga nam se i smije"

Aktualno Galerija Sabina Samardžija, frizerka - 3 Sabina Samardžija, frizerka - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sabina Samardžija, frizerka - 4 Sabina Samardžija, frizerka - 4 Foto: DNEVNIK.hr Sabina Samardžija, frizerka - 2 Sabina Samardžija, frizerka - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sabina Samardžija, frizerka - 1 Galerija 1/4 >>
Inspektori i dalje češljaju neopravdano podizanje cijena, a stižu i prve presude. Jedna nepravomoćna u rukama je zagrebačke frizerke – sud utvrđuje da nije kriva. Ali iz Državnog inspektorata tvrde: ima i onih presuda koje su na strani potrošača. Poručuju - i dalje će kontrolirati frizere, pekare, ugostitelje, turističke radnike.

Prije nešto više od mjesec dana na vrata jednog zagrebačkog frizerskog salona pokucala je inspekcija. I prekršajni nalog ispisala zbog poskupljenja od devet centi.

Minimalno poskupljenje, a kazna nimalo mala. Frizerka Sabina Samardžija 20. siječnja za Dnevnik Nove TV je rekla: "U mom slučaju, pošto sam ja poduzeće, ona je dvostruka. Budući da ide i na direktora i na firmu - obje su oko 2000 eura, sve zajedno bi trebala platiti četiri".

Danas ista frizerka u rukama drži nepravomoćnu presudu, a u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Jurišić otkriva da je odahnula.

"Jučer je možda bio prvi put u mom životu najduži dan, dok nisam čula svojeg odvjetnika, dok mi se nije javio da je pozitivna odluka", opisala je.

Tvrdi, ona je o poskupljenju svoje klijentice obavijestila. Klijentice napominju da su cijene korektne i pristupačne.

Izdano 312 prekršajnih naloga

Nepoštena poslovna praksa - tako poskupljenje nazivaju u Državnom inspektoratu. Ispisali su, kažu, 312 prekršajnih naloga, a sve kako bi zaštitili prava potrošača.

Iz Državnog inspektorata poručuju kako ovu nepravomoćnu presudu ne žele komentirati, no dodaju - imaju još dvije presude općinskih prekršajnih sudova, jednu nepravomoćnu, drugu pravomoćnu u kojima su poslovni subjekti proglašeni krivima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvješće Državnog zavoda za statistiku Inflacija oslabjela drugi mjesec zaredom, pogledajte za koliko

Kažu - turistička i tržišna inspekcija obavile su ukupno 2475 inspekcijskih nadzora. Češljat će i dalje. Građani navode kako svatko sam sebi bira frizera, pedikerku, piljaricu, mjesto na kojem će kupiti jaja...

Cijene za građane - rak rana

A trgovci i cijene namirnica? To je pak za građane - rak rana. Navode primjer slanutka čija je cijena bila prvo 4, pa 7, 10, 12 i na kraju - 17 kuna.

I dok su premijer i Vlada uvjereni da čine sve kako bi cijene kontrolirali pa su i od trgovačkih lanaca tražili da im dostave i cijene i eventualna opravdanja za poskupljenje, što su učinili rijetki, građani kažu – od cijele te priče i nemaju neke koristi.

Pročitajte i ovo Strani artikli poskupljuju, a domaći? - 3 Broji se svaki cent Gotovo da nema stranog artikla koji neće poskupjeti: "Nikakvog ozbiljnog razloga za povećanje cijena nema. To je prigoda domaćima da sad uskoče"

"Što Plenković radi? Ništa! Nego nam se ruga i smije se", navodi Sandra iz Splita i dodaje kako ne vjeruje ni aplikaciji Vlade. "To je bijedno i žalosno što se radi, neka dižu plaće i mirovine, pa nek dižu cijene", smatra Stanko.

Pa dok se političari prepucavaju i međusobno i s trgovcima, cijene, izgleda i dalje divljaju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene