Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAJEDNIČKA PRESICA

OZBILJNA INICIJATIVA Progesivno povećati cijene cigareta i sredstva uložiti u prevenciju bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio prihoda od povećanja cijena, koje bi obuhvatilo alkoholna pića, slatke napitke te hranu s visokim udjelom zasićenih masnih kiselina, izravno bi se usmjerio u onkologiju, odnosno u preventivne aktivnosti i programe ranog otkrivanja zloćudnih bolesti te na njihovo pravodobno i adekvatno liječenje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare danas je Koalicija udruga u zdravstvu i Udruga poslodavaca u zdravstvu najavila svoju inicijativu o tzv. Zdravom fondu te o značajnom poskupljenju duhanskih proizvoda, alkoholnih pića, slatkih napitaka i hrane s visokim udjelom zasićenih masnih kiselina. Naveli su i da ih podržavaju iz Koordinacije udruga pacijenata, jer imaju iste ciljeve.

Pročitajte i ovo Ilustracija kanadske mjere Prvi put upozorenja ispisuju na svaku cigaretu: "Vodeći bolesti i prerane smrti" Novi zakon povećat će participaciju te porez na cigarete i alkohol (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dodatni porezi Evo kako ministar namjerava krpati rupe u zdravstvenom proračunu: "Poskupljenje od kune ne bi bilo učinkovito"

Pušenje i posljedice konzumacije duhanskih proizvoda krucijalni je javnozdravstveni problem, rečeno je na konferenciji. Od toga godišnje u svijetu umire osam milijuna ljudi, a troškovi liječenja iznose oko 1000 milijardi dolara godišnje, po procjenama WHO-a. I Hrvatska stoji loše - na 24. mjestu je po prodaji duhanskih proizvoda u Europi, a puši 35 posto stanovništva.

Godišnje 10.000 građana Hrvatske umire od posljedica pušenja. Troškovi liječenja pak iznose više od milijardu kuna. Ti su javnozdravstveni podaci sasvim dostatni za pokretanje ovakve inicijative.

Predlažu da se trošarine na duhanske proizvode, iz kojih se sada izdvaja 32 posto za HZJZ, više ne diraju već da se uvođenjem Zdravog fonda to na drugi način riješi. Do 2018. godine Republika Hrvatska dužna je provesti povećanje tih trošarina, po obvezama koje je preuzela stupanjem u EU

Konkretno, predložili su stupnjevano povećanje cijene cigareta, koji bi počelo s tri kune po kutiji te se progresivno nastavilo porastom povećanja u idućim godinama za po jednu dodatnu kunu, što bi se uplaćivalo direktno u Zdravi fond. Povećanje cijena cigareta za deset posto, po analizama Svjetske banke, dovodi do smanjenja uporabe cigareta za četiri posto, istaknuto je ovom prilikom.

Naveli su kako je prekomjerno pijenje alkohola također veliki javnozdravstveni problem jer izaziva niz bolesti te uzrokuje veliku štetu društvu.  

Dio prihoda od povećanja cijena, predlažu oni, izravno bi se usmjerio u onkologiju, odnosno u preventivne aktivnosti i programe ranog otkrivanja zloćudnih bolesti te na njihovo pravodobno i adekvatno liječenje.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se na godinu postavi 20-ak tisuća dijagnoza malignih bolesti, izvijestio je prije nešto više od dvije godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo, U usporedbi s drugim zemljama Europe imamo srednje visok do visok mortalitet od malignih bolesti. Međutim, po incidenciji te bolesti negdje smo u sredini - od 40 analiziranih zemalja na 15. mjestu po broju karcinoma u muškaraca i na 20. mjestu u žena. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene