Migrantsku rutu kroz Hrvatsku aktivno nadziru dobro uvježbane i opremljene hrvatske snage. Sve se nadzire iz četiri posebna operativna centra, a policajcima pomaže i milijardu kuna vrijedna oprema.

Galerija


Prema podacima policije, u prvih šest mjeseci ove je godine ilegalo u Hrvatsku pokušalo ući više od 6000 migranata. Hrvatskoj policiji su od velike pomoći i kombi vozila s termovizijskim kamerama.

Vezani članci Amaterski snimak kolone migranata (Foto: Dnevnik.hr) Procurila šokantna snimka: Policija BiH u kolonama vodi migrante u kamp nadomak hrvatske granice Ilegalni migranti u Bosni i Hercegovini, ilustracija (Foto: AFP) Nerazjašnjene okolnosti: Na granici Hrvatske i BiH pronađeno 18 ozlijeđenih migranata

Marko Đulić iz mobilne jedinice granične policije je objasnio da su te kamere policiji od velike pomoći. ''U dobrim uvjetima možemo vidjeti do 10 kilometara'', kaže Đulić.

No, osim dobre tehnike, ono što je važno jest da u zaštiti granice sudjeluje cijela policija – interventna, specijalna, temeljna, pa sve do granične.

Šef ličko-senjske granične policije Mladen Matovinović kaže da su u prvih šest mjeseci zatekli 38 počinitelja u krijumčarenju ljudi, s 298 migranata. Ističe da je u obrani granice važna suradnja s bosanskim kolegama. ''Crpimo puno informacija, operativnog saznanja i svega ostalog'', rekao je Matovinović.

Najveći broj policajaca nalazi se upravo na Željavi. Načelnik granične policije Korenica Goran Matijević naglašava da je ključna i dobra suradnja s lokalnim stanovništvom, rendžerima, lovcima. Dodaje da se osjeti pritisak na granicu otkako je otvoren kamp Vučijak nedaleko od granice BiH.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Provjereno istražuje misterioznu smrt pročelnika: "Viroviticom se šire razne teorije. Atmosfera je loša, a ljudi su preplašeni"