Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djelatnici Službe za opće informacije svakodnevno se susreću s neobičnim upitima


Iako su nam u današnje vrijeme informacije dostupnije nego ikad, ne tako davno kako bismo saznali nečiji broj telefona, adresu ili koliko je sati u Los Angelesu, morali smo zvati službu informacija na brojeve 988 i 981.

Vezani članci Riječki studenti u prvom covid info centru - 1 Kod njih više nema propuštenih poziva: Zdravstveni radnici su preopterećeni, pa ovdje na sva pitanja građana o koroni odgovaraju volonteri Informacije o parlamentarnim izborima Korisne informacije za glasanje: Sve što trebate znati o parlamentarnim izborima i prošlim vladama

Usprkos svim blagodatima interneta, postoje oni koji i dalje žele čuti ljubazni ljudski glas te redovito zovu Službu općih informacija na 18981 ili 11888, odnosno broj Službe za davanje obavijesti o informacijama pretplatnika.

Iz službe Općih informacija HT-a kažu kako i dalje bilježe značajan broj poziva.

"Bez obzira na Internet i nove kanale putem kojih korisnici mogu doznati različite informacije, postoje korisnici koji i dalje žele uživo popričati s osobom i na taj način dobiti tražene informacije i tada zovu službu Općih informacija u kojoj je zaposleno 40-ak djelatnika", poručuju iz Službe.

Informacije o telefonskim brojevima i dalje su vrlo tražene, a uz njih se najčešći upiti odnose na tečajnu listu, vremensku prognozu, stanje na cestama, informacije o hitnim i dežurnim službama, radno vrijeme banaka, shopping centara, raznih državnih institucija, upute kako doći do određene destinacije...

Prilikom pretrage i traženja informacija agenti se služe internim aplikacijama, bazom podataka službe Općih informacija te Internetom.

Cijena poziva iznosi 6,5 kuna po minuti.

U obavljanju svog posla djelatnici Službe informacija nerijetko se susreću s neobičnim pitanjima. U nastavku smo izdvojili najzanimljivije:

Koje cvijeće cvate u 6., 7. ili 8. mjesecu i crvene je boje? Kako da ostavim unukama stan, a da mi kćer ne sazna? Od čega se čovjek prije napije, od pelinkovca ili piva i koliko pritom napuše promila na alkotestu? Kako se zove američki glumac koji je glumio policajca u filmu o 2 policajca? Gdje mogu popraviti glazbalo iz prošlog stoljeća? Kako se zove bosanskohercegovački glumac koji je glumio kod nas, ali živi u Beču? Ja sam pušač, ali ne želim da su mi prsti žuti. Što da radim? Recite mi, ali morate biti sigurni, da li će sutra padati snijeg? Koliko krugova kazaljka na satu mora proći da bi bilo 5 ujutro, a sada je 5 popodne? Koliko košta parking u Veneciji po danu i po satu? Spojite me s gruntovnim izvatkom, molim. Koliko je vremena potrebno pužu da prijeđe udaljenost od 200 m? Visoka sam 170cm... zvala sam krznariju i rekli su mi da je ta bunda ¾ duljine! Možete li mi reći da li je ta bunda meni iznad ili ispod koljena? Koja je razlika između bika i vola?