Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je 2007. godine živote izgubilo 12 vatrogasca.


Obitelji poginulih vatrogasaca jučer su zatražile ispitivanje novih 11 svjedoka, među kojima i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, jer je on, kako su naveli u podnesku, u skladu sa zakonskim ovlastima odlučivao o svemu, pa tako i o slanju bojne za specijalna djelovanja na Kornat. Sudsko vijeće danas je donijelo odluku da će Mesić biti pozvan kao svjedok na jedno od idućih ročišta.  

Vezani članci Slika nije dostupna Vatrogasni vještak: Požar na Kornatu nije bilo moguće gasiti bez kanadera Slika nije dostupna 'Svjedok je lagao, Slavica je potpisao diplome maloljetnim vatrogascima'

>> 'Kad je životinja u pitanju sve je dozvoljeno pitati, a kod poginulih vatrogasaca zabranjujete pitanja!'

Suđenje je danas nastavljeno svjedočenjem pripadnika GSS-a. Njih su za svjedoke predložili oštećenici.

Pripadnik GSS-a Teo Barišić je kazao kako su informacije o poginulima dobili preko privatnih poznanstava, a ne službeno. Iza 23 sata dobio je, kaže, poziv od dispečera u centru 112 da krenu brodom na Kornat jer se još uvijek tražilo tijelo Gabrijela Skočića. Kad im je javljeno da je tijelo pronađeno otišli su u uvalu Šipnat do svanuća. Tamo su cijelo jutro čekali istražnog suca. Očevid, koji je počeo oko podne, trajao je, kazao je Barišić, oko 2 sata. Pripadnici GSS-a su tada 6 tijela poginulih vatrogasaca ukrcali u helikopter i potom su prevezena u Split.

Na klupu za svjedoke potom je sjeo Ivica Galac, također pripadnik GSS-a. On je kazao da su u Zračnoj bazi Zemunik čekali helikopter više od sat vremena. Oko 19 sati su krenuli prema Kornatu gdje je gorjelo. Tamo je, kazao je, vidio jednog ili dva helikoptera. Vidio je tri mrtva tijela te Stipu Božića i Joška Klarića. Prebacili su ih u uvalu Šipnat. 

Svjedok Šime Jukić je kazao kako s njima na Kornat nije išao liječnik. Išli su samo pripadnici GSS-a, kazao je Jukić. Njegov kolega Igor Mijailović je sve fotografirao mobitelom. Sa sobom, kako je rekao, nisu imali nosila već pelene za podizanje.